Kolombiya'da yeni barış anlaşması imzalandı

Latin Amerika ülkesi Kolombiya, 52 yıllık iç savaşa son verecek barışın peşini bırakmıyor. FARC ve hükümet, ilk anlaşmanın referandumda reddedilmesi sonrası değişiklik yapılan yeni bir metni imzaladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kolombiya’da toprak reformu için 52 yıldır mücadele veren gerilla örgütü FARC ile hükümet, ikinci bir barış anlaşması imzaladı. Yeni anlaşma metni, taraflar arasında tarihi bir törenle imzalanan ilk anlaşmanın referandumda reddedilmesi sonrası yapılan müzakerelerle yeniden hazırlanmıştı. Yenilenen metin bu kez referanduma sunulmak yerine onay için doğrudan Kongre'ye gönderilecek.

Gelir dağılımdaki eşitsizliğin en yüksek olduğu ülkelerden Kolombiya’da, ekim ayındaki imza töreni 2 bin 50 kişinin katıldığı, sembolizm dolu bir törenle imzalanmıştı. Bu kez katılımcı sayısı daha az tutuldu. Tören sırasında Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri’nin (FARC) lideri Rodrigo Londono'yla Devlet Başkanı Juan Manuel Santos el sıkışırken, katılımcıların "Evet yapabiliriz" diye slogan attığı duyuldu. Timoşenko, savaşı sonlandıran anlaşma sayesinde 'farklılıklarını medeni bir şekilde ele alabileceklerini' söyledi. Santos ise anlaşmanın uygulanmasının bir saniye bile ertelenemeyeceğini söyledi.

Taraflar, il anlaşmayı 26 Eylül'de, sembolizm dolu bir törenle imzalamış fakat 2 Ekim'de yapılan referandumda halk metni kılpayı farkla reddetmişti. Oylamadan sonra FARC ile hükümet karşılıklı ateşkesi yıl sonuna kadar uzatıp, muhalefetin karşı çıktığı maddelerden bazıları üzerinde yeniden müzakere masasına oturmuştu. Anlaşma metninde yapılan beş önemli değişiklik şöyle:

  • FARC üyeleri maddi varlıklarını açıklayacak ve devlete bağışlayacak. Gelen para, ihtilafın kurbanlarına tazminat olarak kullanılacak.
  • Din adamlarının, anlaşmanın aile değerlerine zarar verdiğine dair endişeleri ele alındı.
  • Geçiş dönemine özel oluşturulacak adli sistem için 10 yıllık bir sınır getirildi.
  • FARC üyeleri, uyuşturucu ticareti konusunda ayrıntılı bilgi verecek.
  • Barış anlaşması, Kolombiya anayasasının parçası olmayacak.

Kongre'nin, yeni anlaşmayı en geç önümüzdeki hafta onaylaması bekleniyor. (Dış Haberler)