Fransız sendikalarından Türkiye açıklaması

Türkiye'de yaşanan OHAL uygulamaları ve ihraç kararlarına karşı, Fransız sendikaları ortak açıklama yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa'da 8 sendika konfederasyonu, Türkiye'de ilan edilen OHAL ve KHK'lerle yaşanan ihraçlara karşı ortak açıklama yaptı. Darbe girişiminin ardından gerçekleşen uygulamalardan kaygı duyduklarını kaydeden sendikalar, KHK'lerle yaşanan ihraçların hukuk devleti ilkesiyle bağdaşmadığını belirttiler.

Evrensel gazetesinin haberine göre, Fransa’da CFDT, CFE-CGC, CFTC, CGT, FO, FSU, Solidaires ve UNSA sendikaları, ortak bildiri yayımladı. Sendika konfederasyonu genel sekreterlerinin imzaladığı bildiri, Türkiye'nin Paris Büyükelçisi İsmail Hakki Musa ve Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault’ya iletildi.

111 bin emekçinin işten atılmasınının “hukuk devletiyle bir ilgisinin olmadığı”nı savunulan açıklamada, basına yönelik özel bir baskı olduğu belirtildi. Sendikalar, "170 basın kuruluşunun kapatıldığı, 142 gazetecinin hapsedildiği"ne dikkat çektiler.

'İŞE İADE İSTEYENLERİN EYLEMLERİNİ DESTEKLİYORUZ'

Yaşananları “Bilinçli olarak anayasanın çiğnenmesi ve tüm muhalefetin bilinçli olarak sessiz bırakılması” olarak nitelendiren sendikalar, "Adını olduğu gibi koymak gerekirse, diktatörlük lehine hukuk devleti giderek yok oluyor" ifadelerini kullandılar.

"Toplu işten atmaları hiçbir kriter meşrulaştıramaz" diyen sendikalara, ihraç edilen memurların işe alınmasını talep eden sendikaların eylemlerini desteklediklerini şu sözlerle açıkladılar: "Sendikal hakların şiddetsel olarak engellendiği bugünkü koşullarda Türkiye işçileri ve sendikalarıyla dayanışma içindeyiz."

Sendikalar, Fransa ve AB kurumlarına, “Türkiye’nin imzaladığı insan hakları bildirgelerine saygı duymasını sağlamak için harekete geçme” çağrısında bulundular.