Esad'dan Trump'a: Doğal müttefik

ABD'nin yeni başkanı seçilen Trump'ın Suriye'de politikası merakla beklenirken, Şam'dan ilk yorum geldi. Suriye lideri Esad, "Trump dediklerini yapabilirse doğal bir müttefik olur" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Portekiz devlet televizyonu RTP ile söyleşisinde, ABD'nin 45'inci başkanı seçilen Donald Trump'ın politikalarını değerlendirdi. Esad, Trump'ın kampanya sürecindeki sözlerine şüpheyle yaklaşmakla birlikte, 'doğal bir müttefik olabileceğini' söyledi.

Trump kampanyasında Esad'ı devirmeye değil, IŞİD'le savaşa öncelik vereceğini söylemişti; Esad'ın değerlendirmesiyse şöyle oldu: "Ne yapacağına dair şu an için bir şey söyleyemeyiz ama eğer teröristlerle savaşacaksa o zaman tabii ki Ruslar, İranlılar ve birçok başka ülkeyle birlikte doğal bir müttefik sahibi oluruz."

Esad bununla birlikte, Trump'ın vaatlerini yerine getirip getirmeyeceği konusuna da şüpheyle yaklaştıklarını söyledi. IŞİD'le savaşa odaklanma vaadi için "Umut verici. Ama bunu yapabilir mi?" diyen Esad, şöyle devam etti: "Yönetim içindeki karşıt güçlere, ona karşı olan ana akım medyaya ne olacak? Bunlarla başa çıkabilir mi? Bu nedenle her şey belirsiz. Bizim ona yaklaşımımızda aşırı dikkatli olmamızın nedeni de bu." Donald Trump, hem IŞİD'le hem Esad'la savaşmanın 'delillik' olduğunu söyleyerek Obama yönetimini eleştirmişti.

Suriye Devlet Başkanı aynı söyleşide, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan için 'hasta bir insan' ve 'gerçeklikle kopuk megalomanyak' ifadesini kullandı. (Dış Haberler)