Yunanistan gazetesinden 'Türkiye, KKTC'nin ilhakını açıklayacak' iddiası

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kıbrıs müzakereleri ile ilgili açıklamaları, Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti'nde yankı uyandırdı. Yunanistan'da yayın yapan Proto Thema gazetesi ise, Türkiye'nin KKTC'nin ilhakını açıklamaya hazırlandığını iddia etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, KKTC Başbakanı Hüseyin Özgürgün aracılığıyla, Kıbrıs sorununun nihai çözümü için İsviçre’de yürütülen müzakerelerin sürdüğü bir ortamda, Kıbrıs Cumhuriyeti ve Yunanistan'a gönderdiği mesajlar büyük yankı uyandırdı. Erdoğan’ın yeni Kıbrıs çıkışını kabul edilemez bulan Atina ve Lefkoşa, Türkiye'nin bilinen tezlerinde diretmesinin müzakerelerde yol kazasına neden olabileceğini vurguluyor.

İstanbul CNR Expo’da düzenlenen “1'inci KKTC Fuarı ve Tanıtım Günleri” çerçevesinde Başbakan Özgürgün ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kıbrıs’a ve Yunanistan’a önemli mesajlar gönderdi. Bu mesajları kamuoyuna Özgürgün, Kıbrıs Türk medyası aracılığıyla duyurdu.

"Ben 2008'de geldiğimde ‘Güzelyurt asla verilemez’ demiştim hem de Güzelyurt'ta söylemiştim. O günden sonra fikirlerimizde bir değişiklik olmadı", vurgusunda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Garanti anlaşmalarına asla dokundurmam ama eğer bu dediğimiz harita toprak konularında Rumlar uzlaşı sergiler ve sonuç olarak hepsi tamam olursa o zaman Yunanistan ile oturup beşli konferansta konuşulabilir ama öncesinde bunun asla imkanı yok."

'TOPRAK KONUSUNDA TÜRKİYE'NİN TAVRI NET'

Erdoğan’ın Mont Pelerin’de devam eden görüşmelerle ilgili umutlu olduğunu fakat, garantiler ve toprak paylaşımı konusunda da Türkiye’nin tavrının net olduğunu vurgulayan Özgürgün sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Türkiye’nin garantiler ve toprak konusundaki tavrı nettir. Yani toprak paylaşımında yüzde 30'un altında bir oran asla kabul edilmez."

Özgürgün ayrıca Erdoğan ile ilgili izlenimlerine şu düşüncelerini de ekledi: "Tabii bu iki günde, Rumların da çok fazla anlaşmaya yanaşmayacağını düşünüyor. Rumlar Güzelyurt'u istiyor, onu bunu istiyor. Türkiye bu noktada kesinlikle tamam denmeyeceğini söylüyor."

ATİNA VE LEFKOŞA KAYGILI

Erdoğan’ın KKTC Başbakanı vasıtasıyla gönderdiği mesajlar Atina ve Lefkoşa’da büyük kaygı uyandırdı. Toprak ve garanti konusunda Erdoğan’ın sergilediği tavır, Rum ve Yunan taraflarında kötümser düşüncelerin artmasına neden oldu.

İsviçre’de bulunan Rum Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis, Erdoğan’ın çıkışını bu sabah saatlerinde öğrendi. Açıklamaların yansımaları ise, bu sabah itibariyle Atina ve Lefkoşa’da gündeme geldi. Perşembe akşamına dek Atina ve Lefkoşa, Erdoğan’ın gerçekten ifadeleri kullanıp kullanmadığını belirlemek için yoğun çaba sarf etti.

İSVİÇRE'DE İLERLEME SAĞLANAMADI

Diğer yandan, İsviçre’deki müzakereler de sürüyor. Perşembe akşamına dek İsviçre’de beklenen ilerleme sağlanmış değil. Toprak, mülkiyet ve ortak yönetim konularında iki taraf farklı pozisyonlarını koruyor.

İsviçre’deki zirvenin yarın akşama dek sonuçlanması bekleniyor. Kıbrıs Türk tarafının hedefi yarın akşama dek elle tutulur bir ilerlemenin kayıt altına alınması ve garantiler meselesinin tartışılacağı beşli zirvenin tarihinin masaya yatırılması.

'KIBRIS İÇİN KIRIM MODELİ'

Bu arada, Yunanistan’da milliyetçi çizgide yayın yapan Proto Thema gazetesi, yeni bir iddiayı gündeme taşıdı. Gazetenin geçtiği son habere göre, İsviçre zirvesindeki çıkmaz nedeniyle Türkiye, KKTC’nin ilhakını dünya kamuoyuna açıklamaya hazırlanıyor. Gazete nihai bir çıkmaz durumunda Türkiye’nin Kıbrıs için Kırım modelini gündemine alacağını belirtiyor.