Trump kazanmadı, Clinton kaybetti!

Donald Trump ABD başkanlık seçimlerinde 'sürpriz' sayılan bir galibiyet elde etti. Trump'ın Florida ve Pennsylvania eyaletlerindeki başarısı belirleyici oldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin yeni devlet başkanı Cumhuriyetçi partinin adayı Donald Trump oldu. Seçim yarışının son günlerine kadar Donald Trump'ın seçimi kazanmasına çok da ihtimal verilmiyordu. Göçmen karşıtlığıyla, kadın düşmanlığıyla ve muhtelif gaflarıyla gündem olan Donald Trump nasıl ABD başkanı olabildi?

Yaygın kanının Trump'ın gayet başarılı olabileceğine dair ilk işaretler ön seçim sürecinde çıkmıştı. Cumhuriyetçi Parti'nin ön seçimleri sırasında başkan adaylığı için Trump'ın karşısında 16 aday varken Clinton'ın karşısında bir tek Bernie Sanders vardı. Bernie Sanders Obama'dan sonra Demokrat Parti'nin değişimci damarının temsilcisi oldu. Üstelik aleni olarak 'sosyalist' olduğunu açıklamıştı. Öte yandan Hillary Clinton yıllardır başkanlık için hazırlanıyordu. Dolayısıyla parti başkanlığına da Sanders'ın kampanyasını sabote etmek için ricacı olmak dahil her yola başvurarak başkanlığa adaylığını ilan etti. Skandal ortaya çıkınca Demokrat Parti başkanı Debbie Wasserman Schultz istifasını açıklamak zorunda kaldı.

TRUMP'IN GAFLARI, CLINTON'IN REHAVETİ

Bundan sonrası Hillary Clinton için 'çantada keklik' olacaktı. Ne de olsa Trump kampanya boyunca çam üstüne çam devirmeye devam ediyordu. En baştan göçmen karşıtı sahip mesajlarıyla ırkçı zihniyeti kaşıyordu. Sürekli tekrarladığı ilk vaatlerinden biri Meksika sınırına duvar örüp parasını Meksikalılara ödetmek ve Müslümanların ABD'ye girişini geçici olarak yasaklamak oldu. Clinton bu 'cevher' üzerinden Trump'a karşı propaganda yapabilirdi ama polislerin zencilere yönelik yargısız infazları da Demokrat Parti dönemine nasip olmuştu! Üstelik devlet başkanı da bir siyahtı.

Trump'ın kadınlara yönelik de sorunlu, ayrımcı bir dili vardı. 2005 yılına ait bir görüntüde Donald Trump'ın sarf ettiği kadınlara yönelik aşağılayıcı sözler büyük tepki çekti. Kadınlar hakkında aşağılayıcı ifadeler kullanıyor; onlara sarkıntılık etmek ve öpmeye çalışmakla övünürken, "Bir yıldız olduğunda kadınlara ne istiyorsan yapabilirsin" diyordu.

Donald Trump bu gafıyla o kadar fazla tepki çekmişti ki Cumhuriyetçi Parti'nin John Mc Cain, Condolezza Rice gibi politikacıları bile tepki gösterdi.

Cumhuriyetçiler Trump'a kazan kaldırdıCumhuriyetçiler Trump'a kazan kaldırdı

İDDİALI EKONOMİ VAATLERİ

Trump, ABD ekonomisini canlandırmak için atacağı adımlarla ilgili de iddialı vaatlerde bulunuyordu. Üretimi tekrar canlandıracak, Çin ve Meksika'dan ithal edilen mallara ekstra vergi uygulayacaktı. Trump bunlara ek olarak Bill Clinton'ın mirası olan Kuzey Amerika Serbest ticaret Anlaşması (NAFTA) ve Trans Pasifik Ortaklığı'nı (TPP) tekrar müzakere edecekti. 'Seçimleri Trump kazanacak' diyen Michael Moore'un da hatırlattığı üzere bu vaatler özellikle orta batıdaki işçi sınıfına çok cazip geliyordu. Nitekim seçimi döndüren, Trump’ı Pennsilvanya, Michigan ve Wisconsin’de destekleyen mavi yakalılar oldu.

Michael Moore analiz etti: Trump kazanacakMichael Moore analiz etti: Trump kazanacak

Öfkeli taşra kazandıÖfkeli taşra kazandı

CLINTON SON HAFTA KAN KAYBETTİ

Donald Trump aslında gene de son haftada oylarını artırıp Clinton'ın önüne geçmeyi başardı. 2 Kasım itibariyle Trump anketlerde yüzde 46'ya 45 gibi bir oranla ilk kez Clinton'ın önüne geçti. En büyük sebep Hillary Clinton'ın adının karıştığı e-mail skandalı soruşturmasının tekrar açılmasıydı. Seçimlere bir gün kala FBI soruşturmayı sonlandırdığını açıkladı ama Clinton gene de çok kan kaybetmişti.

Trump öne geçti!Trump öne geçti!

Trump Clinton'a nasıl yetişti?Trump Clinton'a nasıl yetişti?

Clinton seçimlere bir gün kala aklandıClinton seçimlere bir gün kala aklandı

Sandık başı anketleri açıklanmaya başladığı ilk anda da 'alametler' başladı. Amerikalıların yüzde 75'i, ülkenin 'zengin ve güçlülerden geri alınması için güçlü bir lidere ihtiyaç duyduğunu' düşünüyordu. Öte yandan ilk saatlerde Trump için haberler çok da iyi değildi. Çok sayıda cumhuriyetçi ya bağımsız adaylara oy kullanmış ya da eski başkan George W. Bush ve eşi Laura Bush gibi boş oy atmıştı. Sonuçlar açıklanmaya başladığında da Cumhuriyetçi cephede karamsarlık hakimdi. Sandıklar kapandıktan sonra açıklanan ilk sonuçlara göre Trump Kentucky ve Indiana eyaletlerini, Clinton ise Vermont'u kazandı. Bu sonuçlar sürpriz değildi. Esas domino etkisi Florida'da sonuçlar açıklandıktan sonra yaşandı. New York, Washington ve New Jersey gibi eyaletlerde Clinton kazandı ama Hillary Clinton'ın kocası Bill Clinton'ın doğum yeri olan Arkansas'ta da Trump'ın galibiyet elde etmesi dikkat çekti. Trump'ın  Florida Ohio gibi eyaletlerin yanı sıra 1992 yılından beri Demokratlara oy veren Pennsylvania'da da galibiyet elde etmesiyle Hillary Clinton yarıştan tamamen koptu. (DIŞ HABERLER)

Canlı blog: Dakika dakika ABD'nin seçimiCanlı blog: Dakika dakika ABD'nin seçimi

Trump’ın dış politikası ne olacak?Trump’ın dış politikası ne olacak?