Trump Clinton'a nasıl yetişti?

Demokrat Parti başkan adayı Hillary Clinton'un e-mail skandalı giderek büyüyor. Clinton ve Trump arasındaki fark skandal nedeniyle giderek kapanıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yakın zamana kadar Demokrat Parti başkan adayı Hillary Clinton ve Cumhuriyetçi aday Donald Trump arasındaki yarışta Clinton yarışı önde götürüyordu. Son e-mail soruşturması skandalına kadar Clinton Trump'ın 4,6 puan önündeydi. Bu hafta Demokratlarla Cumhuriyetçiler arasındaki puan farkı farklı anketlerde 1 ile 2.5 arasına kadar indi. Peki iş nasıl bu kadar çığrından çıktı?

İşte dört soruda email skandalı:

1) E-mail skandalı nedir? 

Hillary Clinton Dışişleri Bakanlığı yaptığı dönemde devlet yazışmalarını özel e-mail hesabından yapıyordu. Bu durum kamuoyu tarafından ilk defa 2015 yılının Mart ayında fark edildi. E-mailler Clinton'un 2016 başkan adaylık kampanyasıyla ve 2012 yılında Libya Bingazi'de ABD Büyükelçiliği'ne yapılan saldırıyla ilgili binlerce yazışmayı içeriyordu. 2 Temmuz 2016'da FBI, Clinton'ı üç buçuk saat boyunca sorguladı.

2) Soruşturmadan ne çıktı? 

Hillary Clinton'un dizüstü bilgisayarında toplam 650 bin e-mail tespit edildi. Soruşturma devam ederken 110 e-mail 'yazıldığı sırada gizli', 65 e-mail 'gizli', 22 e-mail 'çok gizli' olarak tasnif edildi. Dışişleri'ne ait olan 2 bin 100 yazışmaya 'geriye dönük olarak gizli' ibaresi konuldu. Söz konusu hiçbir postaya Clinton'ın hiçbir gizlilik işareti, belirteci koymadığı ortaya çıktı. Clinton'un statüsü gereği imzaladığı gizlilik anlaşması nedeniyle her yazışma otomatik olarak 'gizli' kabul ediliyor ama mevcut olanlara ek olarak kullanılan üç farklı posta zincirinde kullanılması gereken bir gizlilik işareti (C) bulunuyor. Soruşturma sırasında Clinton'ın bu işaretin ne anlama geldiğini bilmediği ortaya çıktı. Bu yüzden FBI listesindeki yazıldığı sırada gizli olarak belirlenmiş olan ilk 110 dilimin gizlilik özelliği düşmüş oldu. FBI Genel Direktörü James Comey olayın kriminal bir vaka olmadığını ama Clinton'un büyük ihmalkarlığının söz konusu olduğunu açıkladı. Öte yandan Temmuz ayında kapatılan soruşturmanın tekrar başladığı açıklandı.

3) Soruşturma neden tekrar açıldı?

FBI aynı zamanda Clinton'ın seçim kampanyası başyardımcısı Huma Abedin'in eski kocası Anthony Weiner'ın adının geçtiği 15 yaşındaki bir kıza yönelik taciz vakasını soruşturuyordu. FBI, Weiner'ın bilgisayarında Clinton'a ait yeni mailler bulunduğunu, bu postalardan elde edilen yeni bilgiler ışığında soruşturmanın tekrar açılacağını açıkladı.

4) Adaylar ne tepki gösterdi?

Hillary Clinton'ın soruşturmanın tekrar açılmasına tepkisi sert oldu. Clinton, seçimlerin gerçekleşmesine 11 gün kalmışken bu soruşturmanın tekrar gündeme gelmesinin 'anlamlı' olduğunu vurgulayarak Comey'in elinde ne varsa, her şeyi açıkça ortaya koymasını talep etti. Trump ise kriz ilk ortaya çıktığında olayın geçmişte Cumhuriyetçi başkan Nixon'un karıştığı Watergate'den daha büyük bir skandal olduğunu söyledi. Trump, Clinton'un FBI'ya yalan söylediğini 33 bin e-maili bizzat kendisinin yok ettiğini iddia etti. Cumhuriyetçi aday, FBI'nın soruşturmayı tekrar başlatmasını büyük cesaret işi olarak yorumladı. (DIŞ HABERLER)