'Afgan kızı' tutuklandı

National Geographic dergisindeki fotoğrafı ile 80'li yıllarda Afgan savaşının ve mültecilerin simgesi olan Şarbat Gula tutuklandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'li fotoğraf sanatçısı Steve McCurry'nin 1985 yılında çektiği fotoğrafı ile National Geographic dergisine kapak olan 'Afgan kızı' Şarbat Gula 'kimlik belgesinde sahtecilik' yapmaktan tutuklandı.

Gula, Sovyetler Birliği ve Afganistan arasındaki savaş sırasında öksüz Gula McCurry tarafından Pakistan'da bulunduğu mülteci kampında fotoğraflandığında 12 yaşındaydı. Bu fotoğraf, National Geographic'in 1985 Haziran sayısında, "Afghan Girl" (Afgan Kızı) başlığıyla yayımlanmış ve Şarbat Gula keskin bakışları ve yeşil gözleriyle, seksenli yıllardaki Afgan savaşının ve mültecilerin tüm dünyaya yayılan simgesi olmuştu.

2002'DE TEKRAR ÇEKMİŞTİ

McCrurry 2002 yılında Afganistan'a giderek Şarbat Gula'yı bulmuş ve tekrar fotoğraflamıştı. Biri Pakistan diğeri Afganistan devletlerine ait iki kimlik belgesine sahip olan Gula, Pakistan kimliğinin sahte olmasından yargılanıyor. Suçlu bulunması halinde 7 yıldan 14 yıla kadar hapis cezası alabileceği belirtiliyor. (DIŞ HABERLER)

afgan-kiz2 Steve McCurry 2002 yılında Afganistan'a giderek tekrar 'Afgan kızı'nı fotoğrafladı.