'Müslümanlara domuz yiyip içki için demedim'

Norveç, entegrasyon bakanının tartışma yaratan sözlerini tartışıyor. Bakan Listhaug göçmenlere yönelik açıklamalarında "Biz burada domuz yer, alkol içer ve yüzlerimizi gösteririz" deyince istifa çağrılarıyla karşılaştı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Norveç Entegrasyon Bakanı Sylvi Listhaug, Müslümanlara domuz yiyip alkol içmelerini söylediği zannedilince istifa çağrılarıyla karşı karşıya kaldı. Bakan, yanlış anlaşıldığını söyledi.

Tartışma yaratan sözler, göçmen karşıyı İlerleme Partisi'nin üyesi olan Listhaug'un Facebook sayfasındaki bir paylaşımda yer aldı. Listhaug, ulusal bir entegrasyon konferansı öncesinde yaptığı paylaşımda göçmenleri Norveç'e uyum sağlamaya şu sözlerle çağırıyordu: "Bence Norveç'e gelenler bizim toplumumuza adapte olmalı. Biz burada domuz yer, alkol içer ve yüzlerimizi gösteririz. Buraya geldiğinizde, bizim değerlerimize, yasalarımıza ve düzenlemelerimize uyum sağlamlısınız."

'İNSANLARI BÖLMEYİN'

Listhaug'un bu açıklamaları ülkede tepki çekti. İşçi Partili siyasetçi Zeyneb al Samarai Dagbladet gazetesi için kaleme aldığı makalede, "Eğer entegrasyon bakanıysanız, entegre olmalısınız. İnsanları korkutmayın ve bölmeyin" ifadelerini kullandı. Göçmenlerin entegrasyonu üzerine çalışmalarıyla tanınan kriminolog Omar Gilani Syed ise bakanı istifaya çağırdı: "Eğer konunun karmaşıklığını anlamıyorsa ve bu toplumsal meseleleri iyi bir yöntemle ele alacak deneyimi yoksa şunu sormalıyız: Pozisyonunu gözden geçirmesi gerekmez mi?" 

Bakanın sözleri sosyal medyada da çokça paylaşıldı. Birçok kullanıcı bakanla dalga geçerken, istifa çağrıları da yükseldi. Bir kullanıcı "Okuduğum en aptalca şey" yorumunu yaparken, bir diğeri "Bu ve diğer ülkelerde istediğinizi yemek genel bir insan hakkıdır" tepkisini gösterdi.

'DOMUZ VE ALKOL SERVİS EDEBİLMELİLER'

Listhaug ise yanlış anlaşıldığını savundu. Kimseye ne yemesi gerektiğini söylemediğini savunan bakan, şu ifadeleri kullandı: "Beni yanlış anladınız... Tabii ki onlara zorla içki içirilmemeli veya domuz yedirilmemeli. Söylemek istediğim şey şuydu: Norveç'e geldiğinizde sizin Norveç'teki istihdam alanlarına uyum sağlamanız beklendiği. Eğer bir restoranda çalışacaksanız domuz, bir piyano barında çalışacaksanız alkol servis edebilmelisiniz. Ve aynı şekilde, iş görüşmesine eşofman ve kapüşonla girmezsiniz."

Norveç'te Listhaug'un partisiyle merkez sağcı Muhafazakâr Parti'nin koalisyon hükümeti Müslüman göçmenlere yönelik yaklaşımları nedeniyle tepki çekiyor. Son oalrak Başbakan Erna Solberg nikab giyen bir kadını şahsen işe almayacağını söylemiş, uyum bakanı olarak Listhaug da ona destek vermişti. (The Independent)