'Musul halkı IŞİD'e karşı ayaklanacak'

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - IŞİD'e karşı 'büyük Musul operasyonu' devam ederken, kentteki yaklaşık 1 milyon sivil için endişe artıyor. The Guardian gazetesine konuşan kaynaklar, IŞİD militanların sivillerin evlerine saklanmaya başladığını ve kaçmaya çalışan herkesi öldürdüğünü söyledi. Bir kaynak ise halkın, peşmerge ve Irak ordusunun kente girişiyle ayaklanmaya hazır olduğunu söyledi.

'DİRENİŞE HAZIR OLANLAR VAR'

The Guardian'a Musul'dan konuşan Ebu Sabra, bazı sivillerin 'vakti geldiğinde' IŞİD'e karşı ayaklanmaya hazır olduğunu anlattı: "İnsanların DAEŞ'e direnmeyi istediğine dair işaretler görebiliyorum çünkü artık bıktılar. Benim mahallemde bazı kişiler yasak olmasına rağmen cep telefonlarını açıkça kullanıyor. Sakladıkları silahları olanlar, kente girdiklerinde peşmerge veya Irak ordusuna katılmaya hazırlanıyor."

'SADECE KIZARMIŞ PATATES YEDİK'

Ebu Sabra, IŞİD militanlarının koalisyon uçaklarını yanıltmak için kent merkezinde lastik yaktığını anlattı. Buna göre örgüt ana caddelere barikat olarak konteynerler de yerleştirdi. Ebu Sabra, "Paramız yok ve gıda ucuz olsa bile alamıyoruz. Bu akşam sadece kızarmış patates yedik. Kaçmaya çalışan herkesi vuruyorlar" dedi.

'KİMSE EVDEN ÇIKMIYOR'

Kentin doğusunda yaşayan 35 yaşındaki Ebu Muhammed ise "Kimse evinden çıkmıyor çünkü ne yapabileceğimizi bilmiyoruz. DAEŞ militanları genellikle motosikletle geziyor ve hem hafif, hem ağır silahları var. Havada sürekli uçaklar var" dedi. Ebu Muhammed, esasında bir Şii olduğunu ancak IŞİD'den korktuğu için örgütün kenti ele geçirdiği 2014'ten bu yana Şii gibi davrandığını da anlattı.

'HALKIN ARASINA KARIŞTILAR'

Ebu Muhammed, örgütün kent merkezinde sivilleri canlı kalkan olarak kullanmaya hazırlandığını da anlattı: "DAEŞ sivillerin evlerine geliyor ve halkın arasına karışıyor. Mesela, kuzenimin evinin yakınına büyük bir patlayıcı deposu kurdular. Ona evden çıkıp ailesini buraya getirmesi için yalvardım. Çünkü koalisyon uçakları evini bombalayabilir."

'HALK DAEŞ'TEN BIKTI'

"İnsanlar DAEŞ'ten bıktı, çoğunluk bir an evvel gitmelerini, Irak ordusuyla peşmergenin kente girmesini istiyor" diyen Ebu Muhammed, "Çok fazla insanın kafasın kesildiğini, kafeslerde boğulduğunu, binaların üst katlarından atıldığını gördük" diye isyan etti.

'KAÇANLARI ÖLDÜRÜYORLAR'

Ebu Muhammed, IŞİD'in kentin özellikle doğusu olmak üzere birçok bölgede hendek kazdığını, bu nedenle kaçmanın imkânsız olduğunu söyledi. Örgütün kaçmaya çalışan herkesi toplu halde öldürdüğü, insan kaçakçılarının fiyatları astronomik boyutlara çektiği de belirtildi.

'Şİİ MİLİSLERDEN KORKULUYOR'

Şu an Türkiye'de yaşayan mühendis Fevaz Ali ise kentte sıkışıp kalan akrabalarının Şii milislerden endişe duyduğunu anlattı: "İnsanlar Musul'un kurtuluşundan sonraki dönemden, Şii milisler ve Irak ordusunun kenti ele geçirmesinden korkuyor. Masum insanları IŞİD destekçisi olmakla suçlayıp tutuklamalarından korkuyorlar. Yerli halk, peşmergenin Şii milislerden daha iyi olduğunu düşünüyor. Çünkü onlar mezhepçi değil."