Ege'de 15 Temmuz gerilimi!

Yunanistan medyasındaki haberlere göre Türkiye ve Yunanistan arasında gerginlik yaşanıyor. TSK'ye ait savaş uçaklarının Yunanistan hava sahasını defalarca ihlal ettiği öne sürüldü. Türkiye'nin 15 Temmuz sonrası 'gücünü kaybetmediğini' göstermeye çalıştığı öne sürülüyor.

Google Haberlere Abone ol

Nikolaos Stelya  [email protected]

DUVAR - Yunanistan medyasına, SYRİZA-Bağımsız Helenler (ANEL) Koalisyon Hükümeti kaynaklarından yansıyan son bilgilere göre, Ege Denizi’nde Türkiye ve Yunanistan arasında gerginlik yaşanıyor.

Atina, dün sabah saatlerinden beri, Türk Hava Kuvvetleri’ne bağlı savaş uçaklarının bilinçli bir şekilde, Yunanistan hava sahasını ihlal ettiğini öne sürüyor.

Son bilgilere göre, Türkiye’ya ait en az dört F-16 ve CN-325 tipi savaş uçağı, Yunanistan hava sahasını tam 41 kez ihlal etti.

Atina, Ankara’nın bu yeni adımlarını kabul edilemez olarak yorumluyor. Yunanistan Genelkurmay Başkanlığı’na göre, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Ege’deki yeni gerginlikle ‘15 Temmuz sonrasında gücümüzden bir şey kaybetmedik’ mesajı vermek istiyor.

Bu arada Ege’deki yeni gerginlik ABD’de gerçekleştirilen Aleksis Çipras-Recep Tayyip Erdoğan buluşmasından birkaç gün sonra gündeme geliyor. Bu görüşmede, önemli bazı konularda iki ülke arasındaki uçurumun gündemdeki yerini koruduğu gözlemlenmişti. Özellikle, Kıbrıs konusunda iki taraf çok farklı düşünceler dillendirmişti.

KIBRIS'TA DA GERGİNLİK

Öte yandan, geçtiğimiz günlerde Kıbrıs semalarında da gerginlik yaşandı. Kıbrıs Rum tarafına göre, Cuma günü, New York’ta Kıbrıs Müzakereleri için önemli adımlar atılırken, TSK’ye ait hava unsurları kasıtlı olarak, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin hava sahasını, sivil uçuşları da etkileyecek şekilde ihlal etti.

Yunanistan ve Kıbrıs hükümetleri geçmiş dönemlerde, birçok kez Türkiye’yi hava sahası ihlalleri nedeniyle uluslararası kamuoyuna şikayet etmişti. Ege’deki ihlal vakaları iki ülke arasındaki deniz sınırları ile ilgili anlaşmazlıktan kaynaklanıyor.