Plajda 'yasak' deneyi

İngiltere'nin Essex kentinde bir grup Avrupa'nın çeşitli bölgelerinde uygulanan burkini yasaklarına dair bir sosyal deney yaptı. Plajda burkini giymesine 'izin verilmeyen' kadına halk destek verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa'da polisin Müslüman bir kadına tesettür mayosunu zorla çıkarttırması, İngiltere'de bir toplumsal deneye konu oldu. Profesyonel oyuncuların bir plajda aynı sahneyi canlandırması üzerine çok sayıda İngiliz polise kafa tuttu.

Yaz boyunca burkini Avrupa'da plajların hakim konusu olmuştu. Almanya, Avusturya ve İsviçre'de pek çok havuzda burkininin yasaklanması ve Fransa'nın bazı şehirlerinde plajlarda burkini yasağı getirilmesi tartışmaları beraberinde getirmişti.

İNGİLTERE'DE SOSYAL DENEY

İngiliz Daily Mail gazetesinin haberine göre, İngiltere'nin Essex kentindeki bir plajda profesyonel oyuncular burkini yasağına dair bir sosyal deney gerçekleştirdi. İngiltere'de plajlarda burkini giyilmemesi üzerine bir yasak yok. Ancak polis kıyafetleri giyen bir oyuncu, burkini giyip plajda uzanan başka bir oyuncunun yanına gidip üzerindekini çıkarması gerektiğini söylüyor. Polisi oynayan oyuncu, Müslüman rolündeki kadına "Bu kıyafeti plajda giyemezsin. Terörist gibi görünüyorsun. Korkarım bu kıyafeti baskı altında yaşadığın için giyiyorsun" diyor. Müslüman rolündeki oyuncu 'polis'in müdahalesine itiraz ediyor ve "Hiçbir şeyi çıkarmıyorum. Ne istersem onu giymekte özgürüm" şeklinde yanıt veriyor.

HALK TEPKİ GÖSTERDİ

Müslüman rolündeki kadının tüm itirazlarına ve kimseden bir farkının olmadığını söylemesinden sonra polis rolündeki oyuncu kadının başörtüsünü çıkarmaya çalışıyor. Bu noktada kadın oyuncu "Bana dokunma" diye bağırıyor. Çevreden olayı izleyen pek çok insan 'polis'in müdahalesinin fiziksel noktaya gelmesiyle birlikte polis ve kadının yanına gidip 'polis'e tepki gösterdi. Olaya tepki gösteren kadınlardan biri polisi canlandıran oyuncuyu, "Kadın, gördüğün gibi Müslüman. Dinini baz alarak ayrımcılık yapamazsın. Yaptığın saçmalık" şeklinde uyardı.

burkini

'NEREDEYSE AĞLAYACAKTIM'

Sosyal deney esnasında plajda olan başörtülü Müslüman bir kadın da 'polis'e tepki gösterenler arasındaydı. Olayın gerçek değil sosyal deney olduğu çevredekilere açıklanınca başörtülü kadın "Kalbim duracak sandım. Gerçek olmadığı için çok mutluyum. Neredeyse ağlayacaktım" açıklamasını yaptı.

burkini2