Türkiye'nin istediği 'uçuşa yasak bölge' Kürtler için mi geliyor?

Pentagon sözcüsü Cook, Haseke'yi havadan bombalayan Şam'a 'bölgeden uzak durun' mesajını ilettiklerini açıkladı. Sözcü, bunun uçuşa yasak bölge anlamına gelip gelmediği yönündeki soruya, 'Adını ne koyarsanız koyun' yanıtını verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Suriye'deki iç savaş son günlerde Türkiye sınırındaki stratejik hamlelerle şekillenirken, ABD'den dikkat çekici bir açıklama geldi. Pentagon, Amerikan özel kuvvetlerinin de bulunduğu Haseke'de YPG'yi vuran Beşar Esad yönetimine ultimatom verdi.

Pentagon sözcüsü Peter Cook, 'Şam'a, uçaklarını Amerikan güçlerinin bulunduğu bölgeden uzak tutması gerektiğini Rusya aracılığıyla defalarca söylediklerini' açıkladı; 'sahadaki kuvvetlerini korumak için gerekirse uçak göndereceklerini' söyledi.

Sözcü, bunun 'uçuşa yasak bölge' anlamına gelip gelmediği yönündeki ısrarlı sorulara başta 'hayır' yanıtını verse de, nihayetinde "Adını ne koyarsanız koyun" demek zorunda kaldı.

'UZAK DURSUNLAR'

Amerikan haber ajansı AP'ye göre, Cook basın toplantısında 'ABD'nin kendi askerlerini herhangi bir tehdit karşısında koruma hakkının bulunduğunu' vurguladı. Sözcü, ABD'nin kendi güçlerini tehdit eden bir Rus veya Suriye uçağını vurup vurmayacağı yönündeki soruya, "Güçlerimizi koruma hakkımız her zaman vardır. Onlara bir kez daha, bizim faaliyet gösterdiğimiz bölgelerden uzak durmalarını tavsiye ediyoruz" yanıtını verdi.

ISRARLA 'UÇUŞA YASAK BÖLGE' SORULDU

AP'nin haberine göre, Cook bunun bir 'uçuşa yasak bölge' anlamına gelmediğini söyledi;"Fakat Suriye rejimi koalisyon güçlerinin faaliyet gösterdiği yerlerden kaçınmakla iyi eder ve biz de onları savunmaya devam edip, gerekirse güçlerimizi korumak için uçak göndereceğiz" dedi.

'ADINI NE KOYARSANIZ KOYUN'

Peter Cook, ABD'nin 'Suriye hava sahasında Suriye uçaklarının uçamayacağı bir durum'un uçuşa yasak bölgeden ne farkı olduğuna ilişkin ısrarlı sorulara da nihayetinde şu yanıtı verdi: "Adını ne koyarsanız koyun. Bu, Suriye'deki operasyonlarımıza başladığımızdan beri yürürlükte olan uyarının aynısı, sahadaki askerlerimizi savunacağız ve onları korumak için ne gerekirse yapacağız."

NE OLMUŞTU?

Haseke'nin kontrolü YPG ile Suriye hükümetinin güçleri arasında bölünmüş durumda. Ağırlıklı olarak Kürtlerden oluşan ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri'nin geçen hafta stratejik Menbiç kentinin kontrolünü IŞİD'den alması sonrası, Şam yönetimi Haseke'deki Kürt mevzilerini ilk kez geçen hafta havadan bombalamıştı. Bölgede Amerikan özel kuvvetleri askerlerinin bulunduğu gerekçesiyle, ABD de IŞİD karşıtı koalisyon adına jetlerini Haseke çevresine göndermişti.