Putin-Erdoğan zirvesinin ana mesajı enerji

Rusya Devlet Başkanı Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la yaptığı ortak açıklamada, "Bizim önceliğimiz krizden önceki döneme dönmek" dedi. Putin, Suriye konusunun ise daha sonra ele alınacağını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin, ikili zirvenin ardından ortak açıklama yaptı.

İlk açıklamayı yapan Putin, "Bizim önceliğimiz krizden önceki döneme tekrar dönmek. 2016-1019 arasındaki orta vadeli programı hayata geçirmeyi düşünüyoruz. Erdoğan'la bu konuda görüştük. Bu konuda iki ülkenin karma komisyonları stratejik toplantılar gerçekleştirecek. İki ülke arasındaki ticari ilişkilerde en kritik konu enerji projeleri. Bunun için de somut politik adımlar atılması gerekiyor. Türkiye tarafı zaten bazı adımları atmıştı. Rus turistlere bazı yasaklamalar getirmişti. Turistlerin güvenliğinin maksimum seviyede sağlanması gerekiyor" dedi.

Putin, Suriye konusunun ise ayrı bir toplantıda ele alınmasına karar verildiğini söyledi.

ERDOĞAN: AKKUYU STRATEJİK YATIRIM

Cumhurbaşkını Erdoğan da ilişkilerin daha ileri seviyeye çıkarılması konusunda kararlı olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ise şu ifadeleri kullandı:

"Değerli dostum Putin'e nazik daveti için teşekkür ediyorum. Sayın Putin ile kapsamlı ve yararlı görüşmeler gerçekleştirdik. İlişkilerimizin eski seviyelere hatta ötesine taşınması hususunda iki taraf son derece kararlıdır. Akkuyu stratejik yatırım olacak.

15 Temmuz gecesi Türkiye ülke tarihimizin al alçak girişimlerinden birini yaşadı. Türk Akımı projesi hızlı bir şekilde hayata geçirilecektir. Türk Akımı projesinin Avrupa'ya geçmesi noktasındaki adımları ilgili bakanlarımız sürdürecektir."

SURİYE İÇİN AYRI TOPLANTI

Erdoğan, gazetecilerin Suriye konusundaki sorusu üzerine "Bu konuya bu ortak açıklamadan sonra ele alacağız" yanıtını verdi. Putin ise "Suriye krizini çözme konusundaki fikir ayrılıklarımızı bakanlar düzeyinde ayrı bir toplantıda ele alma kararı aldık. Suriye'de demokratik çözüm, demokratik yollarla olur; bizim görüşümüz budur" dedi.

TÜRK AKIMI'NIN AKIBETİ

"Güney Akımı mı, Türk Akımı mı daha önemli. Bu konuda hangi ortak noktada buluşabilir iki ülke?" sorusuna Erdoğan, "Ekonomik konuları politize etmeyiz. Akkuyu ise stratejik yatırım olarak yerini alacaktır. Türk Akımı konusunda iki hat olacak. Bundan Türkiye yararlanacağı gibi Avrupa da istifade edecek. Süratle gerekli adımlar atılacaktır" yanıtını verdi.

Putin Bulgaristan'la henüz anlaşmaya varılamadığını söyledi. Türk Akımını Güney Akımı'na alternatif olarak düşünmediklerini vurguladı ve ekledi: "Aslına bakarsınız Türkiye'nin iç pazarı için düşünüldü. Türk Akımı en kısa zamanda hayatı geçirilir. İkinci yönü Avrupa. Avrupa ülkeleriyle görüşülmeli. Türk ortaklarımızla bu konuda görüşmeye hazırız. Bunun için projenin bütün taraflarıyla anlaşmaya varılmalı.

İşbirliğimiz enerjiden ibaret değil. Metalurji, otomobil, tarım gibi konularda da önemli işbirliğimiz var."

TÜRKİYE'YE VİZE NE ZAMAN KALKACAK?

"İkili ilişkilerin 24 Kasım öncesine dönmesi noktasında zaman verdiniz. Vize konusu da askıda. Bu konuda net tarih verebilir misiniz" sorusuna ise Putin şu yanıtı verdi: "Elbette eski seviyeye dönmesini istiyoruz ilişkilerin. Bu konuda bir karar aldık. Hükümetler arasında orta vadeli bir program hayata geçirilecek. En kısa zamanda normal hayata geçmeye başlayacağız. Haftalar içinde yapabileceğimizi düşünüyorum. Vize konusuna gelecek olursak, bu konunun da çözülmesi lazım. Bu da ekonomik işbirliğini etkiliyor. Türk ortaklarımızın ulaşım konusunda vize kısıtlamaları yüzünden ekonomik sorunlarla karşılaştığını görüyoruz. Bu sorunu ortadan kaldırmaya çalışacağız."

Cumhurbaşkanı Erdoğan da "35 milyar doları ticaret hacmi olarak yakalamış iki ülkeyiz. Son dönemde bu rakam düştü ama yeniden eski seviyeye geleceğine inanıyoruz. Kaldığımız yerden yolumuza devam edeceğiz. Gelecek yıl yeniden toplanacağız. 100 milyar dolar hedefine kararlı bir şekilde yürüme azmindeyiz. Bu süreci yeniden başlatıyoruz. Türkiye'ye gelen turist sayısında da önemli bir imkan sağlanıyordu. Putin charter uçuşları hızlandıracağını söyledi. Bu kaynaşmayı hızlandıracaktır" açıklamasında bulundu.

Etiketler Erdoğan Rusya Putin