Salih Müslim: Menbiç ortak yaşam merkezi olacak

Minbic'de IŞİD'e karşı operasyon sona yaklaşırken, PYD lideri Müslim konuştu: "Minbic ortak yaşamın önemli merkezlerinden olacak.”

Google Haberlere Abone ol

DUVAR – PYD ve Arap müttefiklerinden oluşan Suriye Demokratik Güçleri'nin Menbiç'te IŞİD'le mücadelesi sürerken, PYD Eşbaşkanı Salih Müslim bölgenin geleceğine dair açıklama yaptı. Müslim, “Minbic ortak yaşamın önemli merkezlerinden biri olacak” dedi.

'HALKLARIN KANI BİRBİRİNE KARIŞTI'

ANHA'ya konuşan Müslim, “Suriye halklarının Menbiç'te kanlarının birbirine karışması demokratik ulus inşası için çok önemli bir gelişme” ifadesini kullandı. “Kürtler, Araplar, Türkmenler ve diğer halklar demokratik ulus anlayışını geliştirmek için birbirlerine mecbur” diyen Müslim şöyle devam etti: “Bu Suriye’nin tamamında demokratik ulus anlayışını geliştirmek için oldukça önemlidir. Menbiç'te yürütülen mücadele, demokratik geleceğin inşası bakımından bizler için örnek teşkil etmektedir.”

'DEMOKRATİK SİSTEM KURULACAK'

Müslim, Menbiç'in IŞİD'den kurtarılması sonrası kentte demokratik bir sistem kurulacağını da vurguladı: “IŞİD için Menbiç nasıl ki savaşın ve saldırılarının merkezi ise; bu kez demokratik toplum ve demokratik ulus temelindeki ortak yaşamın önemli merkezlerinden biri olacak. Bu nedenle Menbiç çalışma yürüten kişiler oluşturulacak model konusunda duyarlı olmalı.”

'IŞİD MİNBİC'DE RAKKA'DAN GÜÇLÜ'

Menbiç'in 'IŞİD'in gizli başkenti' olduğunu söyleyen Müslim, “IŞİD'in Menbiç'te oluşturduğu sistem Rakka’dan daha güçlüydü. Menbiç, IŞİD'in eğitim yuvasıydı. Avrupa’dan gelen ve giden IŞİd çeteleri Minbic’de eğitim görüyorlardı” dedi.

ELE GEÇİRİLMESİ AN MESELESİ

Menbiç'in kurtarılması, hem örgütün Türkiye sınırında kontrol ettiği son bölgeyi kaybetmesi, hem de Suriye'deki kalesi olan Rakka'da savunmasız hale gelmesi anlamına geliyor. Çoğunluğu Kürt güçlerden oluşan Suriye Demokratik Güçleri'nin Menbiç operasyonu iki aydır devam ediyor. Sahadan gelen haberlere göre, kent merkezinin kontrolünün IŞİD'den alınması an meselesi.

Etiketler PYD salih müslim