Helal markete domuz eti baskısı

Paris'te bir süpermarketin yerine yeni açılan 'helal market', domuz eti ve alkol satmayı kabul etmezse kapatılacak. Gerekçe, marketin toplumun bir kesimini gözetip diğerlerini dışlaması.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Paris'in Colombes banliyösündeki Good Price isimli süpermarketten, domuz eti ve alkol de satması talep ediliyor. Yerel yetkililer, geçen sene 'genel gıda dükkanı' olarak kiralanan marketin sadece bir kesime hitap etmesi nedeniyle kontratı iptal etmek istiyor.

'DİĞER KESİMLERİ DIŞLIYOR'

Davayı açan Colombes İskân Müdürlüğü'ne göre, dükkan sadece bir kesime hitap ederek Fransız Cumhuriyeti'nin ilkelerini ihlal ediyor. Yetkililer, eskiden alabildikleri ürünleri bulamayan yaşlı semt sakinlerinin yürümek zorunda kaldıkları için şikâyette bulunduğunu da söyledi.

DÜKKAN SAHİBİ AVUKAT TUTTU

Dükkanın sahibi Süleyman Yalçın ise Le Parisien gazetesine demecinde, "Bu iş. Etrafıma bakıyorum ve gördüğüm şeyi hedef alıyorum" diyerek hedef kitlesinin Müslümanlar olduğunu belirtti. Kira kontratında 'genel gıda dükkanı ve ilgili faaliyetler' yazdığını söyleyen Yalçın, ekim ayında görülen dava için avukat da tuttu.

'TOPLUMSAL KARIŞIM İSTİYORUZ'

Konuya belediye de müdahil olmuş durumda. Belediye Başkan Yardımcısı Jerome Besnard, bizzat belediye başkanının markete gidip ürünlerini çeşitlendirmesini talep ettiğini söyledi. Besnard, "Toplumsal bir karışım istiyoruz. Sadece Müslüman olan veya hiçbir Müslümanın bulunmadığı bölgeler istemiyoruz" dedi. Besnard, dükkanda sadece koşer ürünler satılsaydı yine aynı tepkinin verileceğini savundu.

'BURKALI HAVUZ PARTİSİ'NE DE YASAK İSTENDİ

'Fransız Cumhuriyeti'nin ilkelerini ihlal' ile ilgili benzer bir tartışma, yakın zamanda Marsilya yakınlarındaki Pennes-Mirabeau kasabasında patlak verdi. Belediye, bir su parkında sadece burka giyen kadınlar ve çocukları düzenlenen bir etkinliğin yasaklanmasını istedi.