Filistinli tutuklular açlık grevinde

Filistinli tutsak Bilal Kayid, hapis cezası bitmesine rağmen İsrail tarafından tahliye edilmiyor. Karara karşı açlık grevine başlayan Kayid'e destek artıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail'in verdiği idari tutukluluk kararını protesto için 49 gündür açlık grevi yapan Filistinli tutsak Bilal Kayid'e destek artıyor. Açlık grevine katılanların sayısı 100'e ulaştı.

Sputnik Türkiye'nin haberine göre, Kayid'e destek için açlık grevine katılanların sayısı 100'ü bulurken, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) Genel Sekreteri Ahmet Saadat'ın açlık grevine başladığı açıklandı.

Basın toplantısı düzenleyen Filistinli milletvekili Halide Cerrar, dün Saadat'la birlikte 60 kişinin açlık grevine başladığını söyledi. Açlık grevine katılan FHKC üyelerinin sayısının 100'e ulaştığını aktaran Cerrar, bir grup Filistinli tutsağında daha açlık grevine katılacağını duyurdu.

Kayid'in 49 gündür açlık grevi yapması nedeniyle sağlık durumdan endişe ettiklerini kaydeden Cerrar, "Çok zayıflayan ve bulantısı olan Kayid'in sağlık durumu çok ciddi. Hemen serbest bırakılmak isteyen Kayid, işgalcilerle her türlü iş birliğini reddediyor. Kayid'in tutukluluğu sürdüğü müddetçe FHKC mensubu tüm tutuklular açlık grevine başlayacaklar" dedi.

Filistinli tutsaklar üzerindeki uygulamaların ağırlaştığının altını çizen Cerrar, tutsakların hücrelere konulduğunu ve aileleri ile görüştürülmediğini belirtti.

TUTUKLULAR SERBEST BIRAKILMAZSA BARIŞ YOK

Kayid'in ailesi ile görüşen Filistin Başbakanı Rami el Hamdallah, "Açlık grevindeki tutukluların serbest bırakılması için uluslararası kurumların yanı sıra tüm büyükelçilik ve konsoloslukların İsrail'e baskı yapmalarını istiyoruz. Filistinli tüm tutuklular serbest bırakılmadığı müddetçe Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve hükümetimiz, İsrail ile hiçbir barış anlaşmasını yapmayacak" ifadelerini kullandı.

Kayid, İsrail hapishanelerinde tarafından 15 yıllık esaretinin ardından tahliye edilmek yerine, idari tutukluk cezası ile hapiste tutuluyor. Kayid, kararı protesto için açlık grevine başladı.

İsrail'in "idari tutukluluk" adını verdiği uygulamaya göre istihbarata dayalı olarak Filistinliler 1 ila 6 ay hapiste tutulabiliyor. Tutuklunun, "İsrail'in güvenliği için tehlike teşkil ettiğine" karar verilmesi halinde ise askeri hakim, suç isnadında dahi bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.