Yunanistan'da 8 asker tartışması

15 Temmuz darbe girişiminin ardından helikopterle Yunanistan'a giden 8 askerin iltica talebi 19 Ağustos'ta görüşülecek. Hükümet yetkililerinin askerleri iade etmekten yana oldukları belirtilirken, kamuoyu, uluslararası anlaşmalar çerçevesinde bu duruma karşı çıkıyor. Ayrıca OHAL ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın tavrına da dikkat çekiliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Darbe girişiminin ardından bindikleri helikopterle acil iniş izni isteyerek Yunanistan’ın Aleksandropolis şehrine inen ve burada gözaltına alınan TSK mensubu 8 askerle ilgili tartışmalar devam ediyor.

Evrensel'den Seyit Aldoğan'ın haberine göre, askerler geçen perşembe kaçak yollarla Yunanistan’a girmek suçlamasıyla iki ay hapse mahkum edilmiş ancak, cezaları ertelenmişti. Can güvenliği sorunu nedeniyle Atina’ya getirilen askerlerin iltica talebinin görüşülmesi dün 19 Ağustos’a ertelendi. 19 Ağustos’tan sonra iltica için başvuracak ve yetkililere iltica talepleri doğrultusunda ifade vererek gerekçelerini bildirecekler. Askerler, şu anda Atina’nın kuzeyinde bulunan polis kurumunda kontrol altında tutuluyorlar.

REDDEDİLİRSE NE OLACAK?

İltica taleplerinin işleme konmasından kısa süre sonra incelenerek karara bağlanması beklenirken, askerlerin avukatlarından olan Katerina Dapudani, olumsuz karar çıkması durumunda tüm üst mahkemelere başvuru yapacaklarını açıkladı. Eğer normal prosedür uygulanırsa, tüm bu sürecin uzun bir zaman dilimine yayılması büyük olasılık durumunda.

Bu arada 8 asker, avukatları aracılığıyla Yunanistan kamuoyuna yönelik bir de açıklama yayınladılar. Açıklamada, darbe girişimi ile ilgilerini reddeden askerler, 'Türkiye ordusunun subayları olmaktan gurur duyduklarını belirterek, "Türkiye'de yaşananlardan dolayı üzüntülerimizi  belirtiyoruz” dediler.

TÜRKİYE’YE İADE TARTIŞMASI

Askerlerin iltica taleplerine ve olası bir iade kararına karşın Yunan kamuoyunda oldukça geniş tartışmalar yaşanıyor. Özellikle hükümet çevrelerinin ve devlet yetkililerinin askerlerin geri verilmesi doğrultusunda bir eğilim taşıdıkları ancak, uluslararası anlaşmaları da uygulamak zorunda kaldıkları yapılan yorumların ortak noktası durumunda. Bu konuda Türkiye ile yeni sorunların yaşanmasının ülkenin zaten içinde bulunduğu zorlukları artıracağı gerekçesi de ön plana çıkarılıyor.

HUKUKÇULAR NE DİYOR?

Ancak darbe girişiminden hemen sonra gündeme gelen önlemler, tutuklamalar, OHAL kararı, işkence iddiaları ve kovuşturmalar geri verilme talebinin yerine getirilmesini zora sokacağa benziyor. İdam sorunun tartışılması ve tutuklulara işkence yapıldığı iddiası, Yunan basınının hemen her gün verdiği haberler içinde yer alıyor. Darbe girişiminin “Allahın lütfu” olarak değerlendirildiği ve daha otokratik bir rejime geçiş yaşandığı iddialarını tartışan çok sayıda makale yayınlanıyor ve bu konuda kamuoyunda da bir eğilim oluşmuş durumda.

Yunanistan’ın tanınmış çok sayıdaki hukukçusunun açıklamaları da bu yönde ve uluslararası anlaşmalar nedeniyle “iade olmaması” gerektiğini görüşü hakim.

Yunanistan solu ve kitle örgütleri de askerlerin geri verilmesi durumunda halka karşı suç işledikleri ve katliamlara ortak oldukları suçlamasıyla değil, Erdoğan yönetimine karşı suç işledikleri suçlamasıyla yargılanacaklarını savunuyor ve uluslararası mahkemelerde yargılanmalarını talep ediyorlar.

Haberin tamamı