Felluce'de zafer havası değil sessizlik hakim

Irak Ordusu'nun IŞİD'den kurtardığı Felluce, ağır bir yıkım altında. Kenti terk etmek zorunda kalan 50 bin kişinin evlerine dönmesi bekleniyor. Zafer havası yerine sessizliğin hakim olduğu Felluce'de İran ve Şii etkisi ön plana çıkmış halde.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak Ordusu, IŞİD’in elindeki Felluce’yi 27 Haziran 2016’da kurtardığını açıkladı. IŞİD, geride harabeye dönmüş bir kent ve yerinden edilmiş onbinlerece insan bıraktı. Peki Felluce'de son durum ne ve bundan sonra neler olması bekleniyor?

Hürriyet Washington Temsilcisi Tolga Tanış, IŞİD'in terk etmek zorunda kaldığı Felluce'ye giderek izlenimlerini aktardı.

'İRANLI ASKERLER ÇOK HAVALI'

Tanış, bölgedeki İran etkisinin hemen dikkat çektiğini belirtiyor:

"Felluce'de  neredeyse her kilometrede, bir film sahnesini andıran kontrol noktaları oluşturulmuştu. Yıkıntılar arasında kurulmuş derme çatma bir nizamiye. Önünde bariyer işlevi gören ve biri geçerken yoldan çekilen bir tanker. Yanlarda da üniformaları birbirine benzemeyen askerler. Yol Irak’ın her yerine yayılan ve sayıları 50’yi aşan değişik Şii milislerin bayraklarıyla dolu. İran Devrim Muhafızları’na bağlı Kudüs Gücü’nün komutanı Kasım Süleymani’den emir aldığı bilinen güçler. Ve öyle havalılar ki… Ağır silahlı kamyonetleri yanımızdan geçtiğinde Irak Ordusu’nun askerleri onları hayranlıkla izliyor."

'MUSUL ZAMAN ALACAK'

IŞİD hava saldırılarına karşı kentin altına tünel ağları inşa ettiğini çekilirken de buraları bubi tuzaklarıyla doldurduğunu kaydeden Tanış, Felluce Operasyonu’nu yöneten Batı Bağdat Komutanlığı’nın başındaki Tümgeneral Saad El Harbea'nin şunları aktardığını anlatıyor:

"Çatışmalarda 50 askerlerini kaybettiklerini ama yaklaşık 1000 IŞİD militanını öldürdüklerini söyledi. Kente girdiklerinde ise içeride 10 bin sivil olduğunu, şehrin kurtarılmasından sonra Habbaniyah civarında çadırlarda yaşayan yaklaşık 50 bin kişinin dönmesini beklediklerini anlattı. Yaklaşık 15 gün sürmesi beklenen temizliğin ardından Felluce ve Ramadi arasındaki bölgeye çekilen 500 IŞİD’linin üzerine yürüyeceklerini belirtti. Musul’un kurtarılmasının ise zaman alacağını anlattı."

'ARTIK BAĞDAT DAHA GÜVENLİ'

Tolga Tanış, Irak Savunma Bakanı Halit El Ubeydi’nin, Felluce'ye ilişkin verdiği bilgileri ise şöyle aktardı: "Askeri operasyon tamamlandı. Şimdi sıra temizlikte. Sonra kentin altyapısı onarılacak. Felluce'nin alınmasıyla Bağdat daha güvenli olacak. Çünkü Bağdat’ta eylem gerçekleştiren birçok IŞİD'li kente Felluce’den geliyordu."

Haberin tamamı

Etiketler Irak IŞİD Felluce Musul