ABD'li Danışman: Erdoğan'ın IŞİD politikası ters tepti

ABD Dışişleri Bakanlığı'nda Clinton, Bush ve Obama dönemlerinde kıdemli danışman olarak görev yapan Prof. Phillips, IŞİD'in havalimanı saldırısı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı suçladı. ABD'li danışman, radikal İslamcı gruplara verilen desteğin ters teptiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR – IŞİD'in Atatürk Havalimanı'nda düzenlediği katliama tepkiler sürüyor. ABD’deki çok sayıdaki sivil toplum örgütü yayınladıkları açıklamalarla saldırıyı kınadılar. Eski başkanlardan Bill Clinton, George W. Bush ve Başkan Barack Obama döneminde bir süre öncesine kadar, Amerika Dışişleri Bakanlığı’nda kıdemli danışman olarak görev yapan Columbia Üniversitesi Barış ve İnsan Hakları Bölüm Başkanı Profesör David Phillips de, IŞİD saldırısından duyduğu üzüntüyü iletti .

'YANLIŞ POLİTİKALARIN SONUCU'

Amerika’nın Sesi’ne konuşan Phillips, IŞİD’in kanlı bir terör örgütü olduğunu söyleyerek, “Türkiye’nin şu ana kadar IŞİD’e karşı izlemiş olduğu sessiz kalma politikası çok yanlıştı,” dedi. Phillips, Erdoğan’ın şimdiye kadar izlediği yanlış politikaların sonrasında IŞİD terörünün Türkiye’yi de vurduğu savundu, “Bu korkunç terör saldırısı Türkiye’nin şimdiye kadar bölgede uyguladığı başarısız politikaların bir sonucudur” ifadesini kullandı.

'TÜRKİYE SAVAŞIN ORTASINDA KALDI'

Phillips, Erdoğan’ın Suriye lideri Esat ile mücadele adına radikal İslamcı gruplara destek verip bu grupları kendi kontrolü altına almak istediğini ancak, bu politikasının ters tepip Türkiye’yi vurduğunu öne sürdü ve ekledi:

“Erdoğan, bu radikal gruplarla mücadele etmek yerine onları kollayıp destek verdi. Türkiye’nin bölgedeki başarısız dış politikası nedeniyle IŞİD daha da büyüdü. Sonra da gelip Türkiye’yi vurdu. Erdoğan’ın cihatçı gruplara verdiği destek ve bölgede izlediği başarısız politikalar yüzünden Türkiye kendisini savaşın ortasında buldu.”

Haberin tamamı