Çimento devi IŞİD'e vergi vermiş

Fransız çimento devlerinden Lafarge, Suriye'deki fabrikasında üretimin devam etmesi için IŞİD'e vergi vermiş.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransız çimento şirketi Lafarge, Suriye'nin kuzeyindeki fabrikasında üretimin devam etmesi için Irak Şam İslam Devleti'ne vergi ödemiş.

Diken'in Fransız Le Monde gazetesinden aktardığı habere göre, Lafarge'ın IŞİD'e bir yıl boyunca vergi ödediği ortaya çıktı. Şirket, Suriye'nin kuzeyinde yer alan Celabiye'deki fabrikasının üretime devam etmesi için, şehri ele geçiren IŞİD'e 2013-2014 yılları arasında vergi ödedi. Gazete haberin kaynağı olarak sızdırılan şirket içi yazışmaları gösterdi.

IŞİD, 2013'te Rakka'yı, 2014'te de Menbiç'i ele geçirince, fabrikanın üretimi adeta çakıldı. Bunun üzerine Lafarge, malzeme temini ve işçilerin kontrol noktalarından güvenli şekilde geçebilmesi için örgüte arabulucu gönderdi.

Arabulucu görüşmeler için Ürdün, Suriye ve Türkiye'de çeşitli kentlere gitti. Arabulucu Lafarge’ın Suriye’deki CEO’suna Haziran 2014’te “IŞİD çalışanların listesini istiyor. Birkaç gün için izin almaya çalıştım ama reddettiler” diye yazdı.

Çeşitli görüşmeler sonrasında elde edilen anlaşmayla IŞİD ve Lafarge, fabrikanın üretiminin durmaması için bir yıllık işbirliği yaptı. Anlaşmanın içinde sadece kontrol noktalarından geçişe izin verilmesi değil, aynı zamanda IŞİD’e petrol hammaddesi için yüksek miktarda para ödenmesi de vardı.

Le Monde, anlaşmanın 19 Eylül 2014’te yükselen maliyetler nedeniyle son bulduğunu belirtirken, böylece bir yıl boyunca Fransız şirketin IŞİD’i dolaylı yoldan finanse ettiğini duyurdu.

Gazete, şu anda PYD’nin söz konusu fabrikanın olduğu noktayı elinde tuttuğunu, aynı zamanda da IŞİD karşıtı koalisyon tarafından üs olarak kullanıldığını kaydetti.

Haberin tamamı

Etiketler Suriye IŞİD Lafarge