İngiltere İşçi Partisi milletvekili öldürüldü

İngiltere, 23 Haziran'da yapılacak referandum öncesinde, milletvekili Jo Cox'a yapılan suikastla sarsıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere İşçi Partisi milletvekili Jo Cox, uğradığı silahlı saldırının ardından hayatını kaybetti. Cox'un, ağır yaralı olarak kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirmesinin ardından, ülkede referandum kampanyaları durduruldu.

İngiltere, 23 Haziran'da yapılacak referandumda Avrupa Birliği'inden ayrılıp ayrılmamayı oylayacak. Referandum çalışmaları kapsamında seçim bölgesine giden İşçi Partisi milletvekili Joe Cox, silahlı ve bıçaklı saldırıya uğradı. Saldırı İngiltere'nin kuzeyindeki Westyorkshire bölgesindeki Birstall kasabasında meydana geldi. Saldırıdan sonra ağır yaralı olarak, hava ambulansı ile Leeds'te bir sağlık kuruluşuna kaldırılan Cox, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

"ÖNCE BRİTANYA"

İki çocuk annesi olan Cox, İngiltere'nin AB'de kalması yönünde referandum kampanyası yürütüyordu. 41 yaşındaki Jo Cox, geçen yıl yapılan seçimlerde İşçi Partisi'nden milletvekili seçilmişti.

Polis tarafından gözaltına alınan 52 yaşındaki zanlının, "Önce Britanya" diye bağırdığı iddia edildi. Bu slogan aynı zamanda mülteci karşıtı, ırkçı bir grubun da adı. Polisin birkaç adrese de baskın düzenlediği açıklandı.

REFERANDUM KAMPANYALARI DURDURULDU

Cox'un ölümü sonrasında, hem AB'de kalmak hem de ayrılmak isteyenler referandum çalışmalarını durdurduklarını açıkladı.

İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, milletvekilinin öldürülmesinin dehşet verici olduğunu ve Cox'un çok sevilen bir iş arkadaşı olduğunu dile getirdi.

Başbakan David Cameron ise Twitter hesabından paylaştığı mesajında, parlamentonun bir yıldızını kaybettiğini belirterek, "bu olay kesinlikle trajik ve çok kötü" ifadelerini kullandı.

İçişleri Bakanı Theresa May de, Cox'un ailesinin yaşadığı acının tarif edilmez olduğunu, tüm dua ve düşüncelerinin Cox'un yakınları ile birlikte olduğunu söyledi. (DHA)