Ayasofya'da sahur programına tepki

Ramazan ayı süresince Ayasofya'da Kuran okutulmasına komşudan tepki geldi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - TRT Diyanet TV'nin Ramazan ayı boyunca Ayasofya'dan bir sahur programı yayınlayacak olmasının Yunanistan'da rahatsızlık yarattığı ortaya çıktı.

Times gazetesinde yer alan bir haberde Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, "Bir zamanlar dünyanın en büyük Rum Ortodoks kilisesi olan Ayasofya'da" Kuran okutulup televizyonda yayınlanmasını "gerici" ve "bağnazlığın sınırında" şeklinde değerlendiriyor.

Haberde, Cumartesi günü, "binlerce Müslümanın kilisenin önünde toplanarak burada ibadet etme hakkı için protesto gösterisi yaptıkları" ve Ayasofya'nın Osmanlı'nın İstanbul'u 1453'teki fethinden sonra cami haline getirildiği ve Mustafa Kemal Atatürk tarafından 1935'te müze haline getirildiği de aktarılıyor.

'AKLI SELİME DAVET EDİYORUZ'

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamalarına Ankara'dah tepki geldi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, "Yunanistan'ı "aklı selime" davet etti. Bilgiç yaptığı açıklamada, "Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nın, TRT Diyanet TV’nin Ramazan ayı boyunca Ayasofya’da yayınlayacağı 'Bereket Vakti Ayasofya'adlı sahur programına ilişkin yaptığı açıklama kabul edilemez niteliktedir. Başkentinde yıllardır cami yapılmasına izin vermeyen, Batı Trakya Türk Azınlığının dini özgürlüklerine sürekli müdahale eden ve İslam karşıtlığını çağdaşlıkla karıştıran Yunanistan’ı üslubunda ve açıklamalarında aklı selime davet ediyoruz" dedi.