Irak, Türk askerlerinin çekilmesi için yeni elçi gönderdi

Irak hükümeti, Türkiye'ye Başika'da bulunan askerlerini çekmesi için yeni bir büyükelçi gönderdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak hükümeti Türk Silahlı Kuvvetleri askerlerinin ülkeden çekilmesi için Ankara'ya yeni bir büyükelçi gönderdi.

Konuyla ilgili Sputnik'e konuşan Irak'ın Washington Büyükelçisi Lokman Feyli, yeni büyükelçi göndererek müzakere ve diyalog konusunda ciddi oldukları mesajı verdiklerini söyledi.

Türkiye'nin geçen yıl Aralık ayında, Musul yakınlarındaki Başika Kamp'ına izinsiz asker sevketmesi üzerine, Irak bunun egemenlik ihlali olduğunu söylemiş ve askerlerin çekilmesini istemişti. ABD'li ve Rus yetkililerde yaptıkları açıklamalarda Irak hükümetine destek vererek, Türkiye'nin askerleri çekmesini istediler.

ABD'li yetkililer sevkiyattan bilgilerinin olduğunu ama bunun IŞİD karşıtı koalisyonun faaliyeti olmadığını açıkladı.

Türkiye ise sevkiyatın, IŞİD'e karşı savaşan Peşmergelere eğitim veren askerlerin görev değişikliği olduğunu ifade etti. Türkiye tarafından kampa askerlerin yanı sıra 20 civarında tank gönderildi.

Başika Kampı'na gönderilen askerlerden Üstteğmen İsmail Cazgır, 26 Mart'ta gerçekleşen IŞİD saldırısında hayatını kaybetmişti. Bu saldırının ardından açıklama yapan dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu, "Bu hat üzerinde Türkiye’yi tehdit eden ne kadar unsur varsa o unsurlar orada mevcut kaldıkça, Türkiye’de oradaki askeri mevcudiyetini sürdürecek ve sınırlarımıza yönelik muhtemel tehditleri çok daha güneyde karşılayabilecek kapasitemizi muhafaza edeceğiz. Bu saldırı bu konudaki kararlılığımızı herhangi bir şekilde değiştirmez." şeklinde konuştu.

Etiketler Türkiye Irak Başika