YPG armalı ABD askeri için açıklama

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Peter Cook, Suriye'de bulunan Amerikan askerlerini YPG armalı fotoğrafları hakkında, askerlerinin geçmişte de ortaklarının simgelerini taşıdığı açıklaması yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rakka operasyonu sırasında üniformalarında YPG armaları ile görüntülenen ABD'li askerler hakkında ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Peter Cook'tan açıklama geldi.

Rudaw'da yer alan habere göre, basın toplantısında soruları yanıtlayan Cook, olayla ilgili özel bir yorum yapamayacağını söyledi. Soruların devam etmesi üzerine ise, askerlerinin geçmişte de işbirliği yaptığı başka ortaklarının simge işaretlerini taşıdıklarını belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner ise arma konusundaki sorulara karşılık Savunma Bakanlığı’nın yorum yapabileceğini söyledi.  Toner, ABD'nin Rojava’da savaşa katılmadığını sadece 'yardım ve danışmanlık' rolü üstlendiğini tekrarladı. Toner, "Yardım etmek, özellikle silah sağlama anlamına gelmez" dedi.

Pentagon sözcüsü, fotoğraflardaki askerlerin ABD askeri olduğunu doğrulasa da fotoğrafların nerede ve ne zaman çekildiğine ilişkin bilgi vermedi. (Rudaw)

'Yeni müttefik Kürtler'

Cumhuriyet gazetesi yazarı Murat Sabuncu bugün (27 Mayıs 2016) tarihli yazısında bu konuya da değinerek şunları yazdı:

... Gelelim sayfamızdaki ikinci önemli habere... Amerikan Özel Kuvvetleri, IŞİD’e karşı düzenlenen Rakka operasyonunda YPG savaşçılarıyla birlikte yan yana. Üstelik üniformalarında dikkat çekici bir detay var. Fransız haber ajansı AFP’nin geçtiği fotoğrafta Amerikan Özel Kuvvetleri’nin Rakka operasyonu sırasında üniformalarına YPG arması taktığı açıkça görülüyor. YPG’nin PYD’nin silahlı kanadı olduğunu hatırlatmaya herhalde gerek yok.

Peki Türkiye çok uzun zamandır neyi savunuyordu? PYD, PKK’nin uzantısıdır ve terör örgütüdür. ABD ne yanıt veriyordu: Biz PYD’yi terör örgütü olarak görmüyoruz.

Dün gelen fotoğraflarla ne kesinleşmiş oldu: ABD, PYD’yi yani Suriye’deki Kürt hareketini terör örgütü olarak görmemekle kalmıyor, aynı zamanda “müttefiki” olduğunu dünyaya ilan ediyor. Türkiye’nin bölgede gerçekleştiremediği siyasi-askeri etkinliği, gücü dün itibarıyla tam bir hayal kırıklığına dönüşüyor. ABD için bölgedeki yeni müttefik resmi olarak Kürtler...