Dünya Kupası için salgın hastalık uyarısı: Develere dokunmayın

Katar’da düzenlenen 2022 Dünya Kupası'yla ilgili FİFA'ya uyarıda bulunan uzmanlar, taraftarlara olası bulaşıcı hastalıklar konusunda tedbirli olması ve develere dokunmaması çağrısı yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) desteklediği uzmanlar, etkileri devam Orta Doğu Solunum Sendromu'nun (MERS) Dünya Kupası'nın düzenlendiği Katar'da yayılmasından endişe duyduklarını belirttiler. Korona virüsü ile aynı aileden gelen ve ağır etkileri olan MERS, Katar’da şu an turnuvada ortaya çıkabilecek sekiz ‘’enfeksiyon riski’’nden biri olarak gösteriliyor.

HASTALIK UYARILARI 

New Microbes and New Infections dergisinde 3 akademisyen tarafından yayınlanan makaleye göre, turnuvada ‘’kaçınılmaz bulaşıcı hastalık riskleri’ bulunuyor. Bu hastalıklar, covid, maymun çiçeği, MERS, vektör aracılı hastalıklar (taşıyıcıdan geçen hastalıklar), kızamık, hepatit A, hepatit B ve seyahat ishali olarak sıralandı.

TURİST AKIŞINDAN BAŞKA ÜLKELERE 

DSÖ'nün Gezgin Sağlığı İş birliği Merkezi'nden epidemiyolog Profesör Patricia Schlagenhauf ve ekibine göre, Katar’a 1,2 milyon turist geleceği bilinirken, bu ziyaretten sonra bu taraftarların ülkelerine geri dönmesinin hastalıkların İngiltere ve Galler gibi turnuvada beş bine yakın taraftarı olan birçok ülkeye taşıyacağı söyleniyor. 

'DEVELERE DOKUNMAYIN'

Covid ile aynı aileden gelen virüsün konakçılarının develer olduğuna inanılıyor, dolayısıyla bulaşıcı hastalık bilimcileri develere dokunulmamasını, iyi pişmemiş etinin yenmemesini ve sütünün içilmemesi gerektiğini vurguluyor. İlk defa Suudi Arabistan’da 10 yıl önce bildirilen virüsün tedavisi olmadığı için, semptomlara göre tedavi uygulanıyor. 

Bunun üzerine, The Sun gazetesinin aktardığına göre, İngiltere’ye grip veya soğuk algınlığıyla dönen herkesin tıbbi tavsiye almaları ve seyahat geçmişlerini enfeksiyon testleri ve kontrolleri için paylaşmaları istendi. (HABER MERKEZİ)