Piksellerde kavga: Anarşistlerle sosyalistler bölündü!

İnternet, sonsuz bir boşluktan oluşan ve her kullanıcının belli bir süre içinde sadece bir piksel koyma hakkının bulunduğu bir siteye ev sahipliği yapıyor. Bu büyük beyazlıkta Anarşistler ile sosyalistler; Brezilyalılar ile Türkler yer yer karşı karşıya gelmekte...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'de internet, 'seviyesi' değişiklik gösterse de, günlük hayattaki yoğun siyasi gündemin bir yansıması olarak, büyük bir tartışma alanı. Youtube video yorumlarındaki uçsuz bucaksız gerilimler, Twitter'da mention'laşmalar, Facebook'da yapılan yorumlar, sözlüklerde yürüyen atışmalar... Kısacası tartışmayı sevdiğimiz müddetçe bunun yeri ve düzeyi pek fark etmiyor. Hal böyle olunca herkesin 10 saniye içinde yalnızca bir renk piksel koyma hakkının olduğu sonsuz bir boşlukta da 'politik savaş' eksik olur mu!

Sözünü ettiğimiz 'sonsuz boşluk' pixelcanvas.io isimli internet sitesi. Bu site dünya çapında belli oranda bir popülerliğe sahip. Elbette kuruluş amacı insanların politik kavga yürütmesi için bir alan açmak falan değil. Sitenin işleyişi oldukça basit: Her internet kullanıcısının 10 saniyede bir, seçtiği renkte bir küçük kare, yani piksel koyma hakkı var ve her küçük noktanın bir koordinatı bulunuyor. Başkasının daha önce beyaz boşluk içine yerleştirdiği pikselin üzerine bir piksel koyarsanız bu süre uzayabiliyor. Bunda amaç, insanların zaman harcayarak yaptıklarının 'yok edilmesini' zorlaştırmak. Çünkü bu siteye tıkladığınızda kullanıcıların zaman içinde, tek başına ya da 'örgütlü' bir şekilde işledikleri tasarımları görmek mümkün. Tasarım dediysek illa estetik kaygılarla yerleştirilmiş pikseller yok, türlü türlü işe rastlamak mümkün.

Bu boşlukta insanların yaptıkları, genellikle kimlikleri üzerinden oluyor. Örneğin bir futbol takımının taraftarları bir koordinatta uzlaşıp o bölgede piksellerle kendi takımları üzerine tasarımlar yapıyor. Ya da örneğin bazı Fransız kullanıcılar ülkelerinin milli değerlerini, esprilerini piksellerle işliyor. Motivasyonlarının temelinde ise genellikle 'güç gösterisi' yatıyor.

TÜRKİYE-BREZİLYA 'SAVAŞI'

Tabii ki politik tercihler de 'olmazsa olmaz' kimlikler arasında yer alııyor. Örneğin Türkiye'den kimi kullanıcılar önce büyük bir Türk bayrağı çizmiş. Etrafına da Atatürk, Göktürkçe 'Türk', 15 Temmuz ve AK Parti logosu yapmışlar. Bu arada bu görselleri yapmak kadar 'korumak' da oldukça zor. Türk bayrağının biraz altında Brezilyalıların 'toplaştığı' yer bulunuyor. Ve her iki grup, birbirlerinin bayrağını kendi bayrağı haline getirmek için uğraşıyor. Peki savunmadakiler kendi alanlarını nasıl koruyor? Bu uygulamanın popüler olmasında Reddit kullanıcılarının rolü büyük. Reddit için kabaca "Türkiye'deki Ekşi Sözlük'ün dünyaya yayılmış versiyonu" gibi bir benzetme yapabiliriz. Ancak Reddit'in yanı sıra kullanıcılar bölgelerine kendi chat adreslerini piksellerle işliyor ve buradan diğer katılımcılarla iletişim kuruyor. Buradan hem kendi yaptıkları pikselleri koruyorlar hem de başladıkları tasarımlara 'piksel desteği' alıyorlar.

Kimi ülkelerin milliyetçilerinin yanı sıra sosyalistler de sitenin en 'örgütlü' hareket eden gruplarından. Anarşistlerle sosyalistler başta Brezilyalı ve Türkiyeli kimi kullanıcıların yaptığı gibi 'bayrak savaşı' yapsa da aynı bayrağı Nazi bayrağına çevirmek isteyenler olunca, yarısı sosyalistlere diğer yarısıysa anarşistlere ait olmak üzere ikiye bölündü! Boşluğun çeşitli yerlerinde farklı sosyalist grupların işlediği farklı tasarımlara da rastlamak mümkün. Sitenin gündeminin güncel siyasete göre değişebilmesi de oldukça dikkat çekici. Örneğin kimi kullanıcılar Afrin gündeminin ardından daha önce YPG amblemi olan bölümün üzerine kocaman bir Genelkurmay Başkanlığı logosu çizmiş.

Sitede elbette hiçbir tartışmaya girmeden küçük ve kişisel tasarımlar yapmak da mümkün...