Sorun Trump değil onu Mesih yapan Evanjelistler

Trump, kendinden önceki Cumhuriyetçi başkanlar gibi, dindarları arkasına alarak hareket etmeyi tercih etti. Trump’a duyulan öfke, dindarları Başkan’ın daha da coşkulu destekçileri haline getiriyor.

Google Haberlere Abone ol

Sarah K. Burris*

DUVAR - Evanjelist Hristiyanlar, 2016 seçimleri sırasında Başkan Donald Trump’i çok büyük bir çoğunlukla desteklemelerinden beri hayli şaşkınlar. Ancak kiliseyi terk eden eski bir evanjelik (evanjelist mezhebe bağlı olan), şeytanla anlaştıklarını ve bu nedenle uzun zamandır talep ettikleri yasanın onanması gerektiğini ileri sürüyor.

Guardian yazarı Josiah Hesse’e göre, Trump “günahlarıyla övünmüş, kariyerini kumarhaneler ve yarı çıplak kadınlar üzerine inşa etmiş birisi,” ancak evanjelikler onu bir fırsat olarak gördüler ve onu seçtirebilmek için kiliselerde seçim ekiplerini devreye sokmaya karar verdiler.

“Evanjelikler (Trump’ın) gerçek bir Hristiyan olmadığını biliyorlar,” diyor Hesse; “Ancak Roe - Wade’in devrilmesine dair pragmatikler ve genellikle ekonomi sahasının serbestleştirilmesi, vergilerin azaltılması ve belgesiz göçmenlerin ülkeye sokulmaması konusunda hemfikirler.” Kongre’deki Cumhuriyetçilerin Trump ile anlaşma yapmasına ilham kaynağı olan temel düşünce böyle.

FAUSTVARİ BİR ANLAŞMA

David Brooks, New York Times’a verdiği söyleşide “Cumhuriyetçi Kongre üyelerinin çoğu Donald Trump ile Faustvari** bir pazarlık yapmıştı,” demişti. “Ona özellikle de insani bağlamda hayran değiller; bir yönetici olarak ona güvenmiyorlar; kritik konularda onunla farklı fikirdeler; fakat seçmenleri karşısındaki tavrına saygı duyuyorlar. Umarız Trump (yeni yasaları) imzalar. Bu, onların mevzuatı ve kesinlikle öfkeli ilericilerle veya onları reklam eden, teşhir eden  medyayla aynı safta görünmek istemiyorlar.”

Cumhuriyetçiler, karşılarına, hükümetin her bir kurumunun kendi partileri tarafından denetlenebileceği nadir bir fırsat çıktığını gördüler. Ancak, Trump kendi partisinin üyelerine sataşmaya başladığında, adeta bir müşterinin pişmanlığını hissettiler. Öte yandan, evanjelist cemaat, Trump’ın hâlâ inançlı insanlardan oluşan bir danışma kurulu olduğu için desteğini çekmiyor.

Evanjelik Hristiyan ve bir Trump destekçisi olan Jay Eike, “Kendisinin inançlı birisi olduğunu düşünmüyorum; fakat evanjelistlere değer veriyor,” diyor. “Yazdığı sosyal medya (twitter) mesajları beni çıldırtıyor. Ancak evanjelikler, politikalarının (davranışlarından) daha önemli olduğunu düşünüyorlar.”

REAGAN VE BUSH DA BÖYLEYDİ

Evanjelistler açısından başka bir Mesih olan eski Başkan Ronald Reagan için de aynı hikaye geçerliydi. Tanrı’ya geri dönen “islâh edilmiş” bir günahkâr olmaksa, cemaatin kendisiyle uyumlu olmak için çabalayan George W. Bush’un “gayretkeş evlat” imajını sağlamasına yardımcı olmuştu.

Hessen, Trump’ın da tıpkı evanjelikler gibi “bir şeyleri sarsmak” istediğini iddia ediyor. ABC News’e verdiği demeçte Liberty Üniversitesi Başkanı Jerry Falwell Jr., Başkan’ın “politik doğruculuğa” gömülmemesi sebebiyle Trump’ı sevdiğini ifade etti.

“Evanjelikler uğruna liberalleri öfkelendirip pek de popüler olmayan fikirleri savunuyor olması, onu daha çok evanjeliklerden biri gibi gösteriyor,” diye açıklamasını sürdürüyor Hesse. “Bazıları açısından kendi içine çökmüş bir başkanlığa benzeyen şey, başkaları açısından liberalizme karşı kahramanca direnen bir şehidin mücadelesi gibi görünüyor.”

Hesse iddiasını sürdürerek, sözlerine İsa’nın cümleleriyle devam ediyor: “Benim yüzümden insanlar size sövüp zulmettikleri, yalan yere size karşı her türlü kötü sözü söyledikleri zaman ne mutlu size!”

Bir insandan nefret edildikçe, bir Hristiyan Tanrı’ya daha da çok yaklaşıyor. Kendisine verilen oy oranı hesaba katıldığında, Trump O’na herkesten çok yaklaşıyor.

*Sarah K. Burris, Raw Story adlı sitede siyaset ve teknoloji yazarıdır.

**Alman yazar Goethe’nin Faust isimli romanında, Doktor Faust şeytanla bir anlaşma yapar ve bu nedenle hayatı alt-üst olur.

Makalenin aslı Alternet sitesinde yayınlanmıştır. (Çeviren: Tarkan Tufan)