Dugong'un soyu Çin'de tükendi

Bilim insanları deniz memelisi Dugong'un soyunun Çin'de tükendiğini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dugong, otçul deniz memelisi Manat'a (Deniz ineği) benzeyen ve onunla akraba bir alt tür. Ancak Çin'de yaşayan bu hayvanların yaklaşık 23 yıldır bilim insanları tarafından gözlemlenmediği açıklandı.

Bilim insanları, kimileri tarafından Çin'de yüzyıllarca deniz kızı ve siren efsanelerine konu olduğu belirtilen bu hayvan hakkında 23 yıldır doğrulanmış gözlem verisinin olmayışının Dugong'un Çin'de soyunun tükendiği anlamına geldiğini duyurdu.

BBC'nin haberine göre Royal Society adlı hakemli dergide yer alan makalenin yazarlarından Londra Zooloji Derneği 'nde görevli (Zoological Society of London- ZSL) Prof. Samuel Turvey, "Dugong'un Çin'de muhtemel ortadan kayboluşu çok acı bir kayıp" ifadelerini kullandı.

23 YILDIR GÖRÜLMEDİLER

Çin Bilimler Akademisi'nden ve ZSL'den bilim insanları kaleme aldıkları makalede bu hayvanların Çin'de yaşadığı yerlerle ilgili tüm tarihsel verileri analiz etti.

Çalışma sonucu 2000 yılından beri Dugong hakkında doğrulanmış bir gözlem verisinin olmadığını açıkladılar. Çin'in kıyı bölgelerinde yaşayan kişilerle de 788 adet röportaj yapan bilim insanları bu kişilere en son ne zaman bir Dugong gördükleri sorusunu sordu.  İnceleme sonucu Çinli kıyı sakinlerinin ortalama olarak 23 yıldır bu hayvanı görmedikleri ortaya çıktı.

Sadece 3 kişi son 5 yıl içinde bir Dugong gördüğünü söyledi. 

DENİZ ÇAYIRLARININ ZARAR GÖRMESİ YOK OLMALARINDA ROL OYNADI

Yaklaşık yarım tona ulaşan ağırlıklarıyla Dugong denizde yaşayan tek otçul memeli özelliği taşıyor.

Okyanusların en nazik hayvanları olarak bilinen, saldırgan olmayan bu hayvan Avustralya ve Doğu Afrika gibi dünyanın diğer bölgelerinde de yaşamlarını sürdürüyor ancak buralarda da benzer tehditlerle karşı karşıyalar. 

Çin kıyılarında Dugonglar 20. yüzyıl boyunca eti, kemiği ve derisi için avlansa da nüfusundaki hızlı azalış sonrasında 1998'de koruma altına alınmıştı. 

Araştırmacılar Dugongların beslenmeleri için gerekli olan deniz çayırlarına zarar verilmesinin bu hayvanların nüfusunun yok olmasını hızlandırdığını düşünüyor.

Birleşmiş Milletler Çevre Programı her yıl dünyadaki deniz çayırlarının yüzde 7'sinin endüstriyel ve tarımsal kirlenme, kıyılarda yerleşim yerlerinin yapılması, düzenlenmemiş balık avcılığı ve iklim değişikliği gibi sebeplerle yok olduğunu duyurmuştu. (HABER MERKEZİ)