DSÖ'den Joe Biden'a Wuhan tepkisi: Lütfen Amerikan istihbaratına fazla güvenmeyin

ABD'de Joe Biden yönetiminin DSÖ'nün korona virüsünün kökenlerine dair Wuhan'dan yaptığı açıklamaya mesafeli yaklaşması tepki çekti. DSÖ ekibinde yer alan İngiliz zoolog Peter Daszak, "Lütfen Amerikan istihbaratına fazla güvenmeyin" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de Joe Biden yönetimi, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) korona virüsünün kökenlerini araştırmak için Wuhan'a giden ekibinin açıkladığı bulgulara şüpheyle yaklaşarak, 'kendi istihbaratları doğrultusunda bağımsız bir doğrulama gerçekleştirmek' istediklerini duyurdu. Bu açıklamaya tepki gösteren DSÖ ekibi üyelerinden Peter Daszak, ABD Başkanı Joe Biden'ı etiketlediği paylaşımında "Lütfen Amerikan istihbaratına güvenmeyin" dedi.

DSÖ NE DEDİ?

Bir süredir Çin'de ve özellikle Wuhan'da bulunan DSÖ ekibi, pandemiye yol açan korona virüsünün laboratuvardan çıkmış olmasının 'son derece düşük bir ihtimal' olduğu tespitini açıklamış, virüsün kökenlerinin yarasalarda aranması gerektiğini ve yarasadan insana geçişte aracı hayvanın ne olduğunun henüz bilinmediğini vurgulamıştı.

ABD DIŞİŞLERİ ÇİN'E YÜKLENDİ

ABD Dışişleri Sözcüsü Ned Price ise günlük basın toplantısında, 'ABD'nin bağımsız doğrulama yapmadan DSÖ'nün Wuhan'daki bulgularını kabul etmeyeceğini' söylemişti. Price, "Bilimden başka şeyler tarafından yönlendirilmiş olabilecek sonuçları aceleyle kabul etmeden önce ortaklarımızla çalışacağız ve ayrıca, kendi istihbaratımız tarafından toplanıp analiz edilmiş bilgilere bakacağız" demişti. ABD'li sözcü, Çin'in salgın konusunda şeffaf davranmadığı görüşünü vurgulamıştı.

'ABD İSTİHBARATI BİRÇOK AÇIDAN YANLIŞ'

Price'ın bu sözlerine, DSÖ ekibinde yer alan İngiliz zoolog ve hastalık ekolojisi uzmanı Peter Daszak'tan tepki geldi. Daszak, ABD Başkanı Joe Biden'ı da etiketleyerek yaptığı Twitter paylaşımında "Lütfen Amerikan istihbaratına fazla güvenmeyin" dedi.

Daszak, "Şimdi de bu. Joe Biden'ın Çin konusunda sert görünmesi gerekiyor. Lütfen, Trump döneminde giderek kopuk hale gelen ve dürüst olmak gerekirse birçok açıdan yanlış olan Amerikan istihbaratına fazla güvenmeyin. Onların doğrulama arayışına memnuniyetle yardımcı olurum ama şunu unutmayın ki önce güven, sonra doğrulama" ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)