DSÖ'den 'Covid-19 Çin'de ortaya çıkmadı' iddialarına yanıt: Oldukça spekülatif

Dünya Sağlık Örgütü'nün Acil Durumlar Programı Direktörü Mike Ryan, korona virüsünün Çin'de ortaya çıkmadığını söylemenin 'oldukça spekülatif' olacağını ifade etti. Ryan, "Araştırmalara ilk vakaların ortaya çıktığı yerden başlamak gerekir" ifadelerini kullandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Acil Durumlar Programı Direktörü Mike Ryan, korona virüsünün Çin'de ortaya çıkmadığını söylemenin 'oldukça spekülatif' olacağını aktardı. 'Virüsün başka ülkelerden Çin'e geldiği' iddialarını yanıtlayan Ryan, "Hastalığın Çin'de ortaya çıkmadığını söylemek oldukça spekülatif. Araştırmalara, ilk vakaların ortaya çıktığı yerden başlamak gerekir" dedi. 

Çin Komünist Partisi'nin yayın organlarından People's Daily gazetesinin Facebook hesabından paylaşılan bir gönderide, Covid-19'un kaynağının Çin'in Wuhan kenti olmadığı iddia edilmişti. Korona virüsünün dondurulmuş gıdalar yoluyla ülkeye girmiş olabileceği öne sürülmüştü.

VİRÜSÜN 'HİNDİSTAN'TA ORTAYA ÇIKTIĞI' İDDİA EDİLDİ

Virüsün Çin'de ortaya çıkmadığı iddialarına bir yenisi daha eklendi. Çin Bilimler Akademisi, Fudan Üniversitesi ve Texas Üniversitesi'nden araştırmacılar, Covid-19 hastalığının 2019 yazında Hindistan'da görüldüğünü savundu. The Lancet dergisinde ön baskı olarak yayınlanan çalışmada, korona virüsünün Hindistan'da ortaya çıktığı ve Çin'in Wuhan kentine gelmeden önce ve kirli su yoluyla hayvanlardan insanlara bulaştığı iddia edildi.

Makalede, "2019'un mayıs ayından haziran ayına kadar, Hindistan ve Pakistan'da görülen sıcak hava dalgası bölgede ciddi bir su krizi yarattı. Meydana gelen su kıtlığı, insanlar ile vahşi hayvanlar arasında etkileşimi artırdı" denildi. Raporda, Hindistan'ın 'kötü hijyen koşulları', 'verimsiz sağlık sistemi', 'tropikal iklimi' ve 'genç nüfusunun' korona virüsünün yayılmasına katkıda bulunduğu ve Covid-19'un temmuz ya da ağustos ayında dolaşıma girdiği öne sürüldü. Çinli araştırmacılar, Hindistan'ın yanı sıra korona virüsünün 'kaynağı' olarak Bengladeş, İtalya, ABD, Yunanistan, Avustralya, Çek Cumhuriyeti, Rusya ve Sırbistan'ı da işaret etti.

'RAPOR KUSURLU VE ÖNARGILI'

Raporu, kusurlu ve önyargılı olduğunu söyleyerek eleştiren Glasgow Üniversitesi'nden David Robertson, yazarların 'mevcut epidemiyolojik verileri de görmezden geldiğini' dile getirdi. Robertson, "Bu makale, SARS-CoV-2 kavrayışımıza hiçbir şey katmıyor" dedi. (DIŞ HABERLER)