Donald Trump, Adalet Bakanlığı'na sevk edildi

Kongre baskınını araştırmak için kurulan 6 Ocak Komitesi, yaptıkları soruşturmadan sonra ABD'nin eski başkanı Donald Trump'ı Adalet Bakanlığı'na sevk etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de 6 Ocak 2021'de gerçekleştirilen Kongre basınının ardından Temsilciler Meclisi tarafından kurulan ve 18 aydır soruşturmasını sürdüren 6 Ocak Komitesi, soruşturmaları sonucunda eski başkan Donald Trump'ı suçlu bularak Adalet Bakanlığı'na sevk etti. ABD tarihinde ilk defa Kongre, eski bir başkan hakkında suç duyurusunda bulundu.

Trump'ın, 'yalan beyanda bulunmak', 'ABD'ye karşı hile için komplo kurmak', 'kongre oturumunu engellemek' ve 'isyan için kışkırtma ve isyana yardım etmek' olmak üzere 4 federal suçtan sevki istendi.

'BARIŞÇIL YENİ HÜKÜMET GEÇİŞİNİ BOZMAYA ÇALIŞTI'

Komitede bulunan Demokrat Parti Temsilciler Meclisi üyesi Jamie Raskin, açıklamasında, "Komite, Trump'ın Kongre'ye saldıranları desteklediğine dair ona karşı suç duyurusunda bulunacak yeterli kanıta ulaştığına inanıyor. Trump'ın, anayasa altında korunan seçimin barışçıl geçişini bozduğuna dair kanıtlar da bulunuyor. Başkanın, yasaların düzgün işlemesini sağlamak ve bunları uyulduğunu kontrol edilmesine dair görevleri var ve hiçbir ihanet bunu bozacak bir isyana destek vermekten kötü olamaz'' dedi.

Komitenin Demokrat Partili başkanı Bennie Thompson ise açılış konuşmasında, şu ifadeleri kullandı: ''Bir oy vermek umut ve inancın hareketidir. O oyu kutuya koyduğumuzda, o kutudaki insanların da verdikleri sözleri tutacağını düşünüyoruz. Trump bu inancı kırdı, 2020 seçimlerini kaybetmişti ve bunu biliyordu fakat yine de birden fazla insanın içinde bulunduğu bir komplo planı ile ofisinde kalmaya devam etmeye ve güç geçişini engellemeye çalıştı."

Trump ile beraber suçlananlar arasında, 6 Ocak'ta gerçekleşen 'komplo planını kurduğu' düşünülen avukat John Eastman, Temsilciler Meclisi'nde Demokrat Partili Nancy Pelosi'nin yerine gelmesi beklenen ve şu anda Temsiler Meclisi Azınlık Temsilcisi görevini sürdüren Kevin McCarthy ve Trump destekçisi olan Temsilciler Meclisi üyesi Jim Jordan gibi isimler de yer alıyor. Duruşmadan sonra Thompson ayrıca, ''Eğer kanıtlar sunduğumuz gibiyse Adalet Bakanlığı'nın Trump'a ceza vereceğine eminim'' dedi.

'HİÇBİR OFİSTE GÖREV YAPMAMALI'

Panelde yer alan ve Cumhuriyetçi Parti üyesi iki isimden biri olan, komite başkanı Liz Cheney, Trump'ın olaylar sırasında saatler boyunca duruma müdahale etmemesine değindi. Cheney, ''Böyle bir durumda bu şekilde davranmış bir insan bir daha hiçbir şekilde ülkemizde güç sahibi olmamalı. Hiçbir ofiste görev yapmamalı'' dedi.

Liz Cheney ve diğer Cumhuriyetçi temsilci Adam Kinzinger, komiteye katıldıkları için partilerinden kınama cezası almış ve Kongre'ye önümüzdeki sene devam etmeme kararı almışlardı (DIŞ HABERLER)