Dolar daha ne kadar tutulabilir?

FED'in faiz artırımlarını bitireceği beklentisi doların düşmesine neden oldu. Ekonomistlere göre, Türkiye'de kur politikaları iktidarın seçim hesaplarına göre belirleniyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Amerika'daki tüketici enflasyonunun beklentilerin altında gerçekleşmesi, doların düşüşüne neden oldu. Amerikan Merkez Bankası FED'in Mart ayından bu yana faiz artırımlarıyla enflasyonu kontrol altına almaya çalışması Dünya piyasalarını da etkiledi. HalkTV yazarı Barış Soydan'a göre, "Amerika ile diğer gelişen ülkeler arasında büyük bir faiz farkı oluştuğu için dolar yükselişe geçti." Euro'nun dolar karşısında yılbaşından bu yana yüzde 10’dan fazla değer kaybettiğini belirten Soydan, önümüzdeki dönemde FED'in faiz artırımlarını azaltacağını ve zamanla duracağını yazdı.

Barış Soydan'a göre, Türkiye'de durum biraz daha farklı. Merkez Bankası rezervleri satışa çıkarılarak doların kontrol edilmeye çalışıldığını belirten Soydan, iktidarın bu politikasını şöyle değerlendirdi: "Doların bütün dünyada gerilemesinin nedeni işte bu. FED’in faiz artırımları doları nasıl güçlendirdiyse, faiz artırımlarını bitireceği beklentisi şimdi onu zayıflatıyor.

Türkiye’de ise durum biraz farklı. Doların dünyadaki gerilemesi TL karşısında da irtifa kaybetmesine yol açıyor ama Türkiye’de çok daha önemli bir faktör var: Merkez Bankası’nın rezervlerinden yapılan satışlar.

İktidar seçim öncesinde dolarda sert bir yükseliş yaşanmasını istemiyor. Bu nedenle Merkez Bankası rezervlerinden dolar satarak piyasaya müdahale ediyor. Yılbaşından bu yana gerçekleşen rezerv satışı 100 milyar doları aştı. Doların haftalardır 18.50 civarında dolaşmasının nedeni buydu.

Bu, enflasyonu yüzde 100’e yaklaşmış, fiyatların her ay ortalama yüzde 3-4 oranında arttığı bir ülkede sürdürülebilir bir politika değil elbette. Nereye kadar sürdürülebileceğini başka bir yazıya bırakalım…" (HABER MERKEZİ)