Doğumda karıştıkları ortaya çıktı: 70 yıl sonra resmi özür

Kanada'da Manitoba Eyalet Başbakanı Wab Kinew, 1955 yılında hastanede karıştırılan ve 'oldukça farklı hayatlar süren' Richard Beauvais ve Eddy Ambrose'den resmen özür diledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kanada'da bir hastanede doğumdan sonra 'karıştıkları' anlaşılan iki Kanada vatandaşı erkekten, yerel yönetim tarafından olaydan 70 yıl sonra resmi özür dilendi.

BBC'nin haberine göre, Richard Beauvais, British Columbia'da büyümüş ve hayatı boyunca Kanada'nın yerli halklarından birine mensup olduğunu düşünmüştü. Fakat yaptırdığı bir DNA testi, Ukrayna, Aşkenazi Yahudisi ve Polonya kökenli olduğunu ortaya koydu. Buna yakın bir zamanda, bu bölgeden yaklaşık 2 bin 400 kilometre uzakta Ukraynalı bir ailede yetişen Eddy Ambrose'nin kız kardeşi de bir DNA testi yaptırdı. DNA testinin sonuçları, iki kardeşin aslında kardeş olmadıklarını ortaya koyuyordu. Eddy Ambrose'nin kız kardeşi olarak bildiği kişi, esasında Beauvais'in biyolojik olarak kardeşiydi. 

EYALET BAŞBAKANI RESMEN ÖZÜR DİLEDİ

Buna göre, Richard Beauvais ve Eddy Ambrose, 1955 yılında Manitoba'nin Arborg isimli küçük bir kasabasında bulunan hastanede aynı günde dünyaya gelmişti. Fakat bebekler hastanede karışmış, iki aile birbirlerinin bebeğini alarak evlerine götürmüştü. 

Bundan yaklaşık 70 yıl sonra, 21 Mart Perşembe günü, Manitoba Eyalet Başbakanı Wab Kinew, bu karışma olayının sebep olduğu travma dolayısıyla Beauvais ve Ambrose'den resmen özür diledi. Kinew, Manitoba Meclisi'nde yaptığı açıklamada, nesillerdir iki çocuğa, iki ebeveyne ve iki aileye zarar veren eylemler sebebiyle özür dilediğini bildirdi. 

'ÇOK FARKLI HAYATLAR SÜRDÜLER'

Avukatları Bill Gange'in BBC ile paylaştığı bilgilere göre, iki erkek, birbirinden oldukça farklı hayatlar sürmüştü. 68 yaşındaki Richard Beauvais, Kanada'nın yerli halklarından 'Métis' mensubu olarak yetişmiş, 3 yaşındayken babasını kaybetmişti. Yerli çocuklar için açılan okula gönderilen Beauvais, Kanada'daki asimilasyon politikalarının bir parçası olarak ailesinden zorla alınmıştı. Eddy Ambrose ise bu esnada Manitoba'daki bir çiftlikte 'çok sevgi dolu ve destekleyici, Ukrayna kökenli bir ailede' yetişmişti.

İki Kanadalı, Manitoba'dan bir özür ve maddi tazminat talebinde bulunmak için avukat Gange ile çalışmaya başladı. Eyalet ilk etapta bu durum karşısında tepkisiz kalırken, Kinew'in 1887 yılından bu yana eyaletin ilk yerli başbakanı olarak seçilmesinin ardından yerel yönetimin tavrı değişti. Olaydan yaklaşık 70 yıl sorna resmen özür dilendi. 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)