Doçentlik sınavında ‘Deli Dumrul’ tarifesi: Vazgeçene ücret iadesi yok

Üniversiteler Arası Kurul, doçentlik sınavı için alınan 900 TL’lik başvuru ücretine yaklaşık yüzde elli zam yaptı: Kurul ticarethane gibi çalışıyor.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Üniversitelerde görev alan doktor öğretim üyeleri, akademik çalışmalarını tamamlamalarının ardından bir üst kademe olan “Doçentlik” statüsü için Üniversiteler Arası Kurul Başkanlığı’na başvuruyor.  Kurul, “Doçentlik” sınavı için aldığı 900 TL’lik başvuru ücretine yüzde elliye yakın oranda zam yaptı ve tutarı bin 342 TL’ye çıkardı.

Kurulun zam kararına tepki gösteren CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, “Bir kurum, asli görevi olan sınavı yapmak için neden ücret talep eder, diyelim ki etti, bu ücret neden bin 342 TL gibi yüksek bir bedel olur? Bir eğitim kurumu olan Üniversiteler Arası Kurul, ticarethane gibi çalışıyor” ifadelerini kullandı.

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer

‘AKP YÜKSEK BAŞVURU ÜCRETİYLE AKADEMİSYENLERİ BUNALTTI’

Üniversiteler Arası Kurul ilk kez 2021 Eylül başvuru döneminde sınav ücreti aldı.  Kurul, 900 TL’lik başvuru ücretine yaklaşık yüzde 50 zam yaptı ve doçentlik sınav başvuru ücretini bin 342 TL’ye çıkardı.

Öğretim üyelerinin mağduriyet yaşadığına dikkat çeken CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, “Kayyım rektör düzeniyle akademik özgürlükleri ayaklar altına alan AKP iktidarı yüksek başvuru ücretiyle akademisyenleri bunalttı. Üniversiteler Arası Kurul her sene iki veya üç defa doçentlik sınavı yapıyor. Öğretim üyeleri mesleklerinde yükselmek için bu sınava başvuruyorlar. Kurul ilk defa 2021 Eylül sınav döneminde ücret talep etti. Üstelik o dönemde 900 TL gibi fahiş bir meblağ belirlendi. Bu haksızlığı gidermek, eskiden olduğu gibi sınavı ücretsiz yapmak yerine başvuru ücretleri bu yıl başvuru ücretleri bin 342 TL’ye çıkarıldı. Anlamak mümkün değil.”

‘ÜCRET İADESİ YOK’

Başvuru kılavuzuna göre, doçent adayları 20 Mart-31 Mart 2022 tarihleri arasında başvuru yapabiliyor. Adaylara 1 Nisan-10 Nisan 2022 arasında ise başvurularını geri çekme hakkı sağlanıyor. Üniversiteler Arası Kurul’un “ticarethane” gibi çalıştığını belirten Yüceer, adayların başvurularını çekme imkanı sağlanmasına rağmen sınav için yatırılan ücretin iade edilmediğini belirterek, “Kurul yatırılan ücreti geri ödemiyor. Yani satılan mal geri iade edilmez mantığı ile çalışıyorlar. Ücretsiz yapılması gereken sınava paralı başvuru zaten büyük haksızlıkken yatırılan paranın hiçbir durumda iade edilmemesi de yükseköğretime yakışmıyor” ifadelerini kaydetti.