Dizi kadrosundan çıkarılan Carano'dan Disney'e Elon Musk destekli dava

'The Mandalorian' dizisindeki rolünden sosyal medya paylaşımları gerekçesiyle çıkarılan oyuncu Gina Carano'nun Disney ve Lucasfilm'e açtığı davayı X'in sahibi Musk mali olarak destekleyecek.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Disney Plus'ta yayınlanan 'The Mandalorian' dizisinde oynayan ancak sosyal medya paylaşımları sebebiyle Şubat 2021'de dizi kadrosundan çıkarılan oyuncu Gina Carano, Disney ve Lucasfilm şirketlerine dava açtı. Davayı, mali olarak X (eski adıyla Twitter) sosyal medya platformunun sahibi Elon Musk destekleyecek. 

The Guardian gazetesinin aktardığına göre, 'Yıldız Savaşları' serisinde Cara Dune'u canlandıran Gina Carano, sosyal medya paylaşımları sebebiyle 'kişileri kültürel ve dini kimlikleri temelli aşağılamak' ile suçlanmış, paylaşımlarının 'korkunç ve kabul edilemez' olduğu ileri sürülmüştü. Carano, bu hafta mahkemeye sunulan dilekçesinde, sağ görüşlere sahip olduğu ve Disney ile Lucasfilm'in sahip olduğu görüşlere uymayı reddettiği için 'tacize uğradığını ve itibarının zedelendiğini' savundu. İki şirketi 'haksız işten çıkarma ve cinsel ayrımcılık' ile suçlayan oyuncu, 75 bin dolar tazminat ve işe iade talep etti. 

MUSK, MALİ DESTEK VERECEK

Mahkemeye yapılan başvuruda, Disney'in trans karşıtı olarak görülen çevrimiçi davranışının ardından Gina Carano'nun LGBTİ+ hakları örgütü Glaad'dan bir temsilci ile görüşmesini talep ettiği, oyuncunun ise bu talebi reddettiği ifade edildi. Başvuruya göre, daha sonra Carano'dan Disney'deki LGBTİ+ çalışanlar ile görüşmesi istendi, oyuncunun bunu da reddetmesi üzerine kısa süre sonra işten çıkarılmasına karar verildi. 

Elon Musk, 2023 yılında yaptığı bir açıklamada, X'te yaptıkları paylaşımlar sebebiyle iş yerinde ayrımcılığa uğradığını söyleyen kişilere yardım edeceğini açıklamıştı. Musk, bu bağlamda Carano'nun da davasına mali destek sağlayacaklarını bildirdi. Carano ise buna verdiği yanıtta 'en derin şekilde minnettar olduğunu' söyledi.

'CUMHURİYETÇİ OLMAYI NAZİ ALMANYASI'NDA YAHUDİ OLMAYA BENZETTİ'

Oyuncu Gina Carona, eleştiri konusu olan mesajlarından birinde, “Yahudiler sokaklarda Nazi askerleri tarafından değil, komşuları tarafından dövüldü… Hatta çocuklar tarafından da... Tarih yeniden yazıldığından, bugün çoğu kişi, Nazi askerlerinin binlerce Yahudi'yi ayırt edebilmesi için, hükümetin ilk önce insanları kendi komşularından sadece Yahudi oldukları için nefret etmelerini sağladığını farkında değil. Bunun birinden sadece siyasi görüşleri nedeniyle nefret etmekten ne farkı var?" ifadelerini kullanmıştı.

Oyuncunun bu paylaşımı, ABD’de Cumhuriyetçi olmayı Nazi Almanyası döneminde bir Yahudi olmaya benzettiği yorumlarını beraberinde getirmişti. 41 yaşındaki oyuncu gelen tepkiler üzerine bu paylaşımını silse de o dönemde adı Twitter olan X platformunda, Yıldız Savaşları evreninde geçen Mandalorian'ın kadrosundan çıkarılması için başlatılan #FireGinaCarano (GinaCarano'yu kov) etiketi dünya gündemine oturmuştu.

Tepkilerin ardından, dizinin yapım şirketi Lucasfilm "Gina Carano’nun Lucasfilm’le herhangi bir bağı kalmamıştır. Gelecekte de buna yönelik bir plan yoktur" açıklamasını yapmıştı. Açıklamada, ayrıca "İnsanları kültürel ve dini kimlikleriyle aşağılayan sosyal medya paylaşımları iğrenç ve kabul edilemez" ifadelerine yer verilmişti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)