‘Diyarbakırlı pazarcılar fiyatların daha da artacağını öngörüyor’

Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi’nin ‘Diyarbakır Semt Pazarları Araştırması’na göre Diyarbakırlı pazarcıların yüzde 92,8’i fiyatların daha da artacağını öngörüyor.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR- Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi, Diyarbakır merkezli bir anket çalışmasıyla ekonomik krizin ve fiyat artışlarının semt pazarlarındaki etkilerini inceledi. Yenişehir, Bağlar ve Kayapınar ilçelerinde 180 pazarcıyla gerçekleştirilen yüz yüze anket, pazar ürünlerindeki fiyat artışlarının nedenlerini, alım gücüne etkilerini, pazarcıların fiyat artışlarından etkilenme durumlarını, alıcı-pazarcı ilişkilerini ve fiyat artışlarının gelecekteki etkilerine dair algıları ve öngörüleri içeriyor.

Araştırma sonuçlarına göre katılımcıların yüzde 58,3'ü aldıkları ve sattıkları ürünlere her gün zam geldiğini düşünüyor.

"Aldığınız ürünlere sizce neden zam gelmektedir?" sorusuna yanıt veren pazarcıların yüzde 42,4'ü zamların nedenini mazot/benzin fiyatlarının yükselmesine, yüzde 27,8'i yanlış ekonomik politikalara, yüzde 9,3'ü 'döviz-altın yükselişine', yüzde 5,3'ü kuraklığa, yüzde 4'ü 'fırsatçılığa' bağlıyor.

Fiyat artışlarının satışlara etkisi konusunda pazarcıların yüzde 78,3'ü satışların çok düştüğünü belirtirken yüzde 1,1'i ise çok arttığını belirtiyor.

Pazarcıların yüzde 81,7'si son bir yıl içinde tüketicinin alım gücünün çok azaldığını, yüzde 1,1'i ise çok arttığını ifade ediyor.

Pazarcıların yüzde 52,8'i satılamayan ürünleri akşama doğru zararına sattığını belirtirken yüzde 15'i ertesi güne daha uygun fiyata satmayı tercih ettiğini, yüzde 10'u çöpe attığını, yüzde 6,7'si yoksullara verdiğini, yüzde 6,7'si ise satılabilecek kadar ürün getirdiğini söylüyor.

Pazarcıların yüzde 92,8’i fiyatların daha da artacağını öngörüyor. (DUVAR)

Etiketler diyarbakır pazar