Diyarbakırlı minibüsçüler 1 lira zam istiyor

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, şehir içinde çalışan minibüsler hariç, toplu taşıma ücretlerine zam yaptı. Mağdur olduklarını dile getiren Balıkçılarbaşı Minibüsçüler Kooperatifi Başkanı Kasım Çapar, “1 lira zam talep ediyoruz. Yoksa kontak kapatacağız” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Kayyım yönetimindeki Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, toplu ulaşım ücretine zam yaptı. Halk otobüsü ve belediye otobüslerinin taşıma ücretlerine yüzde 25 ile 33 arasında zam yapıldı. Buna göre, belediye otobüslerinde 1,5 lira olan tam bilet fiyatı 2 liraya; 1 lira olan indirimli bilet fiyatı da 1 lira 25 kuruşa çıkarıldı. Halk otobüslerinde ise 1 lira 75 kuruş olan tam bilet fiyatı, 2 lira 25 kuruşa; 1 lira 25 kuruş olan indirimli bilet fiyatı ise 1 lira 50 kuruşa yükseltildi.  

Şehir içinde çalışan minibüslere ise havuz sistemine katılmadıkları gerekçesiyle zam yapılmadı. Merkez Sur ilçesi Balıkçılarbaşı Minibüsçüler Kooperatifi Başkanı Kasım Çapar, “Her gün her şeye zam yapılıyor ancak minibüslere zam yok. Bu büyük bir adaletsizliktir, vicdansızlıktır” diyerek tepki gösterdi.

Diyarbakır’ın Sur ilçesi tarihi mekanları dolayısıyla her gün binlerce insanı ağırlıyor. Ancak Sur ilçesinin esnafı, 2015’te başlayan çatışmalar nedeniyle büyük mağduriyet yaşadı. İlçenin büyük kısmı bir yılı aşkın bir süre sokağa çıkma yasağı nedeniyle kapalı kaldı. Yasak kalktıktan sonra kendisini hızla toparlamaya başladı ilçe esnafı. Ancak esnafın esas müşterisi olan ilçenin 6 mahallesinde artık insanlar yaşamıyordu. Dolayısıyla ilçe esnafının umudu, ilçenin tarihi mekanlarını ziyaret gelenlere bağlandı.

SUR’DA HİÇBİR ŞEY YAPILMADI

Bu durum Sur ilçesine yolcu taşıyanlar için pek değişmedi. Çatışmalar sırasında çalışamayacak duruma geldiklerini söyleyen Balıkçılarbaşı Minibüsçüler Kooperatifi Başkanı Kasım Çapar, “Nasıl çalışalım, o dönem belki 20 arabamıza kurşun isabet etti” diyerek yaşadıkları mağduriyeti dile getiriyor.

Kasım Çapar


Şimdi yolcularını Balıkçılarbaşı’na kadar taşıyabiliyor minibüsçüler ancak sıkıntıları bitmiş değil. Çapar, “Akşam 6’dan sonra esnaf kepenk kapatıyor. O saatten sonra bizim de müşterimiz bitiyor” diyerek sözlerine şöyle devam ediyor: “Sayın Cumhurbaşkanı ‘Sur çok güzel olacak’ dedi. Kime talimat verdi bilmiyoruz ama Sur’da hiçbir şey yapılmadı.”

Akşam saat 6’dan sonra yolcu bulmakta güçlük çeken minibüsçülerin sorunları arasına korona virüsü için alınan önlemler de girdi. Bir ara sadece 7 yolcu taşımasına izin verilirken bu sayı 14’e çıkmış durumda. Çapar, “Bulabilirsek 14 yolcu taşıyoruz. 14 yolcu ile 18 kilometre yol gidip geliyoruz. Yolcudan 2 lira alıyoruz. Bu parayla yolcu taşırsak evdeki çocuklara ne götürebiliriz” diyor.

'ZORLA KARTLI SİSTEME SOKMAK İSTİYORLAR'

Çapar’la yaptığımız görüşmede konu bu şekilde minibüs ücretlerine geliyor. Belediye ve halk otobüslerinin yanı sıra ilçe minibüsleri ile servis araçlarına Büyükşehir Belediyesi’nin zam yaptığını hatırlatan Çapar, “Zorla bizi kart sistemine sokmak istiyorlar. Halbuki karayollarının toplu taşımaya verdiği bir hak var. Toplu taşıma ancak kendi isteğiyle kart sistemine girebilir. Bizi zorla kartlı sisteme eklemek istersen bu bir zorbalık olur. Toplu taşımayı ikiye bölüyorlar. Bu bir haksızlıktır. Dilekçelerimizi vermişiz ama bunları gündeme almıyorlar ve bizi kart sistemine zorluyorlar. Ankara, İzmir, İstanbul bu sisteme girsin biz de girelim. Kanunlar Ankara’da çıkıyor, Ankara’da uygulanmıyor da Diyarbakır’da mı uygulanıyor?” ifadelerini kullandı.

ESNAF İKİYE BÖLÜNDÜ

Minibüsçülerin 11 yılda sadece 50 kuruş zam aldığını, buna karşın maliyetlerin 3 katına çıktığını ifade den Çapar, Büyükşehir Belediyesi’ne kayyım olarak atanan Diyarbakır Valisi Karaloğlu’na ise şöyle seslendi: “Belediyeden de hiçbir destek almamışız. Başka illerde belediye toplu taşımaya destek veriyor ama bizde toplu taşımayı ezdiriyorlar. Sayın Valimden şunu rica ediyorum: Esnafımızın durumunu görsün. Esnafın ikiye bölünmesinin düzeltilmesini istiyoruz. Randevu taleplerimize cevap versin.”

Kartlı sistemin minibüsçülere bir faydasının dokunmadığını, kartlı sistemden sadece belediyeye fayda sağlayacağını söyleyen Çapar, “Biz vergimizi zaten veriyoruz. Kartlı sistemde ayrıca belediyeye yüzdelik vereceğiz. Eğer belediye minibüsçüden alacağı yüzdeliğe muhtaç kalmışsa o belediye bitmiştir o zaman” diye konuştu.

'EN UCUZ İL DİYARBAKIR'DIR'

Zam talebiyle ilgili Diyarbakır Büyükşehir Ulaşım Daire Başkanlığı’na dilekçe verdiklerini söyleyen Çapar, dilekçelerine henüz bir cevap alamadıklarını vurguladı. 11 yılda sadece 50 kuruş zam aldıklarını belirten Çapar, belediyeden 1 lira zam talep ettiklerini söyledi. Çapar, belediyeden talep ettikleri randevuya cevap alamayınca CİMER’e de bir dilekçe gönderdiğine dikkat çekti.

Mardin, Batman, Urfa gibi çevre illerde minibüslerin 3 liraya yolcu taşıdığı bilgisini veren Çapar, “Yolcu taşımada bölgedeki en ucuz il Diyarbakır’dır” ifadesini kullandı. Her şeye zam geldiğini ve minibüslerin maliyetinin arttığını söyleyen Çapar, “Her minibüste iki şoför çalışıyor. Bunların sigortaları var. Eskiden 100 liraya yaptığımız bir işi şimdi 300 liraya ancak yapabiliyoruz. Tamirciye gitsek bin liradan aşağı çıkamıyoruz. Kış lastiği almamız gerekiyor ama birçok arkadaşımız alamadı çünkü para yok. Kartlı sisteme geçersek maliyetimiz daha da artacak. Kimse eve ekmek götüremeyecek, o zaman herkes kontak kapatmak zorunda kalacak” dedi.

‘CUMHURBAŞKANI’NA GİDECEĞİZ’

1 lira zam talepleri karşılanmadığı taktirde minibüsçülerin Ankara’ya yürüyeceğini iddia eden Çapar, “Bunu sadece ben söylemiyorum, Şoförler Odası Başkanımız da söylüyor” diyerek şunları söyledi: “Ankara’ya, Cumhurbaşkanı’nın yanına gideceğiz. ‘Bu kadar adaletsizlik olamaz’ diyeceğiz. Şu an toplu taşıma zararına çalışıyor. Akaryakıt 3 binden 7 bine, bir lastik 250 binden 750 bine yükseldi. Her şey 3 katına çıkmış ama 11 yılda aldığımız zam 50 kuruştur. Başka illerde belediye toplu taşımaya destek veriyor ama bizde toplu taşımayı eziyorlar. Esnafı ikiye bölmesinler, minibüsçüler de evlerine, çocuklarına ekmek götürebilsinler. Yoksa kontak kapatacağız, minibüslerin anahtarlarını da gidip belediyeye vereceğiz.”