Diyarbakır'da 'tecrit' protestosu: İki kişi gözaltına alındı

İmralı’da PKK lideri Abdullah Öcalan'a uygulanan tecridin kaldırılması için Diyarbakır'da protesto edildi. Protestoya katılan iki kişi gözaltına alındı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Özgür Kadın Hareketi (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), MED Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) ve Barış Anneleri Meclisi, İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulan PKK lideri Abdullah Öcalan'a uygulanan tecridin kaldırılması için Diyarbakır Koşuyolu Parkı etrafında bir araya geldi. 

İKİ GÖZALTI

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre, polis kitlenin birleşmemesi için yol ve parkın etrafını ablukaya aldı. Buna tepki gösteren HDP'li Hişyar Özsoy, “Yargılanacaksınız. Türkiye Cumhuriyeti polis devletidir. Gözlerimin önünde kadınları tartakladınız” diye konuştu. 
Bir süredir tutuklu yakınları için Adalet Nöbeti tutan aileler de eyleme katıldı. Tutuklu yakınlarından Reşahat Ada, "Adaletten başka bir talebimiz yok. Bugün Türkiye'deki adaletsizliğe son vermek için buradayız” dedi. Hasta tutuklu Ciwan Boltan'ın annesi Nazime Boltan ise, tek taleplerinin "adalet" olduğunu vurguladı.

'ÖZEL BİR ŞEY İSTEMİYORUZ'

Polis ablukasına rağmen kitle uzun bir süre yolun farklı noktalarında bir araya geldi. Burada konuşan HDP'li Ömer Öcalan, “Öcalan’ın ailesi ve avukatlarının görüşe gitmesini istiyoruz. Özel hiçbir şey istemiyoruz. Türkiye kanunlarında cezaevlerindeki insanlar için ne isteniyorsa onu istiyoruz. Sayın Öcalan’ın görüşme yapma hakkı vardır. Şu an büyük bir zulüm, hakaret var. Amed halkına karşı büyük bir zulüm var. Her yerde tecrit var. Şiddetle Amed’in iradesini kırmak istiyorlar. Amed’in yüzyıllardır iradesi yıkılmıyor. Biz bu halkın önderi üzerinde tecridin olması kabul etmiyoruz. En büyük muhatabın Sayın Öcalan olduğunu söylüyoruz. Halkın talebi burada nettir" dedi. 

'HER YER TECRİT ALTINDA'

Abluka içinden kitleye seslenen DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ise “Ödleri kopuyor. Görüyorsunuz her yer tecrit altında. Bütün dünya faşizminizi ve savaş çığırtkanlığınızı görüyor. Bütün dünya biliyor ki siz faşistsiniz. Gerek yok kalkanlarınızı kaldırmanıza” diye konuştu. Aydeniz'in konuşması sırasında polisler gazetecilerin çekim yapmasını engellemek için kalkanları kaldırdı.

Eyleme katılan iki kişi gözaltına alındı. (HABER MERKEZİ)