Diyarbakır'da Şeyh Said anması: Öcalan'ın adı geçince polis kalkan kaldırdı

Şeyh Said ve arkadaşları, 98 yıl önce idam edildikleri Diyarbakır’ın Dağkapı Meydanı’nda anıldı. Saliha Aydeniz, Öcalan'a tecridi anlatırken polis basın ile konuşmacılar arasına girerek kaldırdı.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Şeyh Said Derneği, Şeyh Said’in idam edilmesinin yıl dönümünde Dağkapı Meydanı’nda anma etkinliği gerçekleştirdi. Şeyh Said’in resminin açıldığı anmaya, Yeşil Sol Parti Diyarbakır İl Eş Sözcüleri, HDP Diyarbakır İl Eş Başkanları, Yeşil Sol Parti Mardin Milletvekili Saliha Aydeniz, Yeşil Sol Parti Diyarbakır Milletvekilleri Halide Türkoğlu ile Adalet Kaya, Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren ve baro yöneticileri, Şeyh Sait Derneği Başkanı Mehmet Kasım Fırat ile dernek üyeleri ve yerine kayyım atanan Ergani Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Kaya katıldı.

'ADALET İSTİYORUZ'

Anmada ilk konuşmayı Şeyh Sait ve Arkadaşları Derneği Başkanı Mehmet Kasım Fırat yaptı. Şeyh Said ve arkadaşlarının ayaklanmalarını anlatan Fırat, "Biz bu insanlık davasını savunmaya devam edeceğiz. Onlara sahip çıkmaya devam edeceğiz" dedi.

Fırat'ın ardından konuşan Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, baro olarak 2 yıl önce mezarların bulunması için yaptıkları başvurunun reddedildiği söyledi. Hukuki süreç hakkında bilgi veren Eren, "Biz itirazları yapmaya devam edeceğiz. Önce istinafa sonra AYM ve AİHM’e gideceğiz. Biz adalet istiyoruz. Öldürdüklerinizin yerini söyleyin istiyoruz. Sonuna kadar, sonuç alana kadar biz mücadeleye devam edeceğiz" dedi.

'ŞEHİTLERİMİZDEN BİLE KORKUYORLAR'

Yerine kayyım atanan Ergani Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Kaya ise Eren'in ardından ortak basın açıklamasını okudu. Açıklamada, "1925 direnişinin üzerinden 98 yıl geçmesine rağmen olayın tarihsel ve toplumsal gerçekliği tüm yönleriyle açıklığa kavuşmuş değil. Şeyh Said ve dava arkadaşları hakkındaki idam kararları usulünce yapılan bir yargılama sonucunda verilmedikleri gibi cenazeleri de ailelerine teslim edilmeyerek hem haklı direnişleri ve hem de adlarının yaşatılmasının önüne geçilmek istendi. Şehitlerimizden bile korkuyorlar... Kürt milletinin bu onurlu önderlerine bir mezar yerinin bile fazla görülmesi sadece ailelerini değil tüm toplumu tahkir etme amacını taşımaktadır. Bu politik karar hiçbir dini, hukuki, ahlaki ve insani kuralla açıklanamaz. Bu tutum sadece ölüye duyulan öfke ile açıklanamaz. Aynı zamanda toplum hafızasız bırakılmak istenmektedir. Buradan çağrımız başta Şeyh Said ve dava arkadaşları olmak üzere Seyid Abdulkadir Cibranlı Halit Bey, Seyit Rıza, Saidê Kurdî ve diğer tüm şehitlerimizin usulünce defin hakkı ve mezar yerlerini istiyoruz" denildi.

'NE YAPARSANIZ YAPIN KAYBEDECEKSİNİZ'

Anmada son olarak konuşan Saliha Aydeniz ise Şeyh Said ve arkadaşlarını andı. Kürt düşmanlığının aradan geçen 98 yıla rağmen sürdüğünü belirten Aydeniz, "Şeyh Said ve Seyit Rıza’nın torunları olarak onların fedakârlıklarını asla unutmayacağız ve onların yolunda gideceğiz" diye konuştu.

Aydeniz'in Abdullah Öcalan'a uygulanan tecride yönelik açıklaması sırasında basın ile konuşmacılar arasına çevik kuvvet ekipleri girerek kalkanlarını kaldırdı. O sırada konuşmasına devam eden Aydeniz, "Bu yapılanlar Kürt halkının varlığını yok saymadır. Siz ne yaparsanız yapın kaybedeceksiniz. Kürdü yok saymakla, öldürmekle bitiremeyeceksiniz" dedi.


Anmada son olarak HDP İnanç Komisyonu Eş Sözcüsü Mele Emin Ay konuştu. Ay'ın konuşmasının ardından Dağkapı Meydanı'na yürüyüş düzenlendi. Yürüyüş ardından konuşan Kasım Fırat, “Muhtemelen burada defnedildiler. Biz şehitlerimizi ancak böyle anabiliriz. Bayramlarını kutlayabiliriz” dedi. Anma, yapılan duaların ardından sonlandırıldı.