Diyarbakır'da Fabrika Mahallesi'nin satışı dördüncü kez iptal edildi

Diyarbakır'da kayyım tarafından yönetilen Yenişehir Belediyesi'nin Fabrika Mahallesi'nin satışıyla ilgili ihalesi evrak eksikliği ve projenin hazır olmaması gerekçesiyle iptal edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Diyarbakır’ın Yenişehir Belediyesi, Dokuzçeltik parseli içinde bulanan Fabrika Mahallesi’nin satış ihalesi 20 Temmuz'da yapıldı. Bu kapsamda Yenişehir Belediyesi binasının yanında bulunan Fabrika Mahallesi’nde yüzlerce ev, işyeri ve caminin bulunduğu alanın muhammen bedeli 90 milyon 613 bin 174 TL olarak belirlendi.

Diyarbakır Yenigün gazetesinden Neval Akyüz'ün haberine göre, sadece Mehmet Şirin Kılıç’ın teklif verdiği ihale, evrak eksikliği, proje hazırlanmadığı ve sözleşmede yer alan maddeler yerine getirilemediği için Yenişehir Belediyesi tarafından iptal edildi. Bu ihalenin de iptal olmasıyla birlikte Fabrika Mahallesi’nin satışı dördüncü kez iptal edildi.

'VATANDAŞ VE BELEDİYENİN ORTAK GÖRÜŞÜ İLE İPTAL EDİLDİ'

Fabrika Mahallesi Muhtarı Mehmet Ercan Eringin, müteahhidin mahalleli ile daha önceden protokol yapmadığı için ihalenin iptal edildiğini söyledi.

Bugüne kadar yapılan tüm ihale sözleşmelerin Yenişehir Belediyesi ile Fabrika Mahallesi’nin komisyonu arasında hazırlandığını aktaran Eringin,"Kimsenin bu konuda tereddüdü olmasın. Hiçbir şey buradaki vatandaş ile belediyenin uzlaşması dışında yapılmamıştır, yapılmayacaktır. Son ihalenin 90 milyon bedelle ihaleye çıkmasının sebebi de buradaki insanların ceplerinden hiçbir ücret ödemeden hak sahibi olması içindi. Belediye ile yapılan protokol çerçevesinde bu rakam ortaya çıkmıştır. En son yapılan ihaleyle birlikte dördüncü kez vatandaş ile belediyenin ortak görüşü ile iptal edilmiştir" dedi.

'VATANDAŞIN MEMNUNİYETİ OLMADIKÇA SATIŞ GERÇEKLEŞMEYECEK'

"İptal edilme sebebi de ihaleyi alacak müttehidin vatandaşlarla daha önceden protokolü gerçekleştirmemesidir" diyen Eringin, "Yani burada belediye şunu söylüyor, bu vatandaşların arazisini devredeceğimiz 400 tane hak sahibinin dairesinin dükkanının şeklini tamamen yapıp hepsi ile ortak imza altına alıp ondan sonra başlamasıdır. Burada belediyenin birinci önceliği vatandaştır. Vatandaşın memnuniyeti olmadıkça hiçbir zaman satış gerçekleşmeyecek. Şu anda satışın iptal olma sebebi de Fabrika Mahallesi komisyonu ile ihaleyi alan firmanın sözleşme imzalamadıklarından kaynaklanıyor. Tam teşekküllü bir sözleşme imzalandıktan sonra ihale tekrar gerçekleşecek ve kiminle bu sözleşmeler imzalanmışsa satışlar gerçekleşecek" ifadelerini kullandı.

'ANLAŞMADIĞIMIZ BİR DURUM SÖZ KONUSU DEĞİL'

Yeni ihale sürecinin belediye ile mahalle komisyonu tarafından kararlaştırılacağını ifade eden muhtar Eringin, "Yeni bir ihale süreci başlayacak ama her halükarda bu işlemler belediye ile vatandaşların ortak kararı ile gerçekleşecek. En son yapılan ihalede Yenişehir Belediye Başkanı bizimle görüştü. Her şeyin sağlam olması için bir ihale daha gerçekleştireceğini söyledi. Anlaşmadığımız bir durum söz konuşu değil. İhalenin 5 gün içinde satışının gerçekleşmesi gerek. Evraklar şu anda hazır olmadığı için iptal olmuştur. Burada projenin iptal olma sebebi projenin hazır olmamasıdır. Proje hazırlandıktan sonra satış işi gerçekleşecek. Yepyeni bir yapılaşma olacak. Bu ihalelerin hiçbirisi hiçbir sivil toplum örgütü tarafından durdurulmamıştır. Tamamen mahalle sakinleri ile Belediye Başkanı tarafından durdurulmuştur" şeklinde konuştu.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) satışı yargıya taşımıştı. Yargı süreci devam ederken, belediye 20 Temmuz'da üçüncü ihalesini yapmıştı. 90 milyon 613 bin 174 TL’den yapılan ihaleye karşı, TMMOB 4 parselin yaklaşık değerinin 350 milyon lira olduğunu belirtmişti.