Diyarbakır’da ‘Çatışma Çözümü ve Barış İnşası’ çalıştayı düzenlendi

Diyarbakır Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü (DİSA), 'Çatışma Çözümü ve Barış İnşası' çalıştayı düzenledi. Çalıştayda, Kamboçya, Güney Sudan ve Güney Afrika deneyimleri tartışıldı.

Çalıştayın moderatörlüğünü Akademisyen Cuma Çiçek yaptı.
Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Diyarbakır Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü (DİSA), Friedrich-Ebert-Stiftung Türkiye Temsilciliği desteğiyle 'Çatışma Çözümü ve Barış İnşası: Kamboçya, Güney Sudan ve Güney Afrika Deneyimleri' adlı bir çalıştay düzenledi.

DİSA’nın 2020’de başlattığı 'Çatışma Çözümü ve Barış İnşası: Dünya Deneyimleri Serisi' projesi kapsamında bu yıl Kamboçya, Güney Sudan ve Güney Afrika raporları hazırlandı. Sivil toplum aktörlerinin, gazetecilerin, akademisyenlerin ve yerel siyasetçilerin davet edildiği çalıştayda, raporların yanı sıra çatışma çözümü ve barış inşasına dönük deneyimler tartışıldı.

KÜRT SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ İLE İLGİLİ TARTIŞMALAR YAPILDI

Akademisyen Cuma Çiçek’in moderatörlüğünde düzenlenen çalıştayda Sidar Bayram, Rojda Yıldız ve Mehmet Sezgin, hazırladıkları raporlarla ilgili sunum yaptı. Sunumların ardından Bayram, Yıldız ve Sezgin, katılımcıların sorularını yanıtladı. Ele alınan üç ülkedeki deneyimler ışığında, Türkiye’de Kürt sorununun çözümü ile ilgili tartışmalar yapıldı.

DİSA, proje kapsamında daha önce Endonezya, Filipinler, Nepal, Sri Lanka, Guatemala, Kolombiya, Meksika ve Ruanda vakalarını kaleme aldı. (DUVAR)


Raporların tamamına aşağıdaki linklerden ulaşılabilir:

Soğuk Savaşın Gölgesinde (Oto) Soykırım ve Ertelenen Adalet: Kamboçya Deneyimi - Sidar Bayram

- Kaçınılmaz Ayrılık: Sudan İç Çatışmaları ve Güney Sudan’da Bağımsızlığa Giden Süreç - Mehmet Sezgin

- Güney Afrika’nın Üç Asırlık Kolonyal Tarihi ve Mirası: Gökkuşağı Ulusunun Çatışma ve Barış Deneyimi - Rojda Yıldız

Etiketler DİSA Kürt sorunu