Diyarbakır’da 123 doktor özelden ayrılarak kamu hastanelerine geçti

Sağlıktaki reformu uygulamasının ardından, doktor maaşları arttı. Diyarbakır’da 123 doktor özel hastanelerden istifa ederek, kamu hastanelerine geçti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sağlık Bakanlığı’nın Ağustos ayında yaptığı düzenleme ile doktor maaşlarında artışa gidildi. Düzenleme ile uzman hekim ve diş hekimlerine kademelerine göre artacak şekilde 10 bin TL’ye, asistan hekimlere 7 bin 500 TL’ye, pratisyen hekimlere 5 bin TL’ye kadar ek ödeme yapılacağı açıklanmıştı. Ek ödemelerle birlikte pratisyen hekimlerin maaşı 20 bin TL’yi uzmanların maaşı da 27 bin TL’yi buldu.

KAMUYA GEÇİŞLER ARTTI

Amida Haber'in aktardığına göre, pandemiden beri maaşlarında düzenleme isteyen hekimlerin, bu talebi yapılan düzenleme ile yerine gelince, özel hastanelerden, kamu hastanelerine geçmek isteyen hekim sayısı arttı. Korona salgını döneminde kamudan istifalarla gündeme gelen Diyarbakır’da, Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı düzenlemeden sonra pratisyen, diş hekimi ve uzman 123 doktor, kamu hastanelerine geçebilmek için başvuru yaptı.

'EMEKLİLİĞE YANSIMAYACAK'

Diyarbakır Tabipler Odası Yönetim Kurulu Üyesi Fırat Akengin, reformlardan önce, sağlıkta ücret politikasının kötü olduğunu söyledi. Maaşlarda yapılan düzenlemenin emekliliğe yansımadığına dikkat çeken Akengin, “Maaşlarda belli bir düzeltme oldu. Ama iki doktorluk çalışırsan, o kadar maaş alırsın. Yani bir nevi performans uygulaması” dedi. Maaşlarda yapılan iyileştirmeyi “ek ödeme” olarak niteleyen Akengin, şunları söyledi: “Performans üzerine kurulan bir sistem. Bakanlık isterse bu ücreti arttırabilir. Emekliliğe yansımayan bir düzeltme. Ek bir ödeme şeklinde yapılıyor.”

Hekimlerin özel hastanelerde güvencesiz çalıştığını, idarenin baskısına maruz kalabildiğine dikkat çeken Akengin, “Özelde bir dahiliyeci günde 40, kamuda ise 60- 70 bandında hasta bakıyor. Özel hastanede çalışmak hekimler için güvencesiz çalışmak anlamına geliyor. Özel hastanede çalışan hekimler bir miktar baskıya da maruz kalıyorlar. Sonuç itibariyle kamudaki şartlar şuan özellere yakın durumda. Doktorların da bu nedenle kamuyu tercih ettiğini düşünüyoruz" ifadelerini kullandı. 

Etiketler diyarbakır hekim