Diyarbakır’a 2 bin yeni öğretmen: Ev yok, kiralar 15 bin TL

Diyarbakır’a yeni atama ile göreve başlayan 2 bin öğretmen 1 Eylül’de kente gelecek. Ancak, Diyarbakır'da kiralık ev yok, var olanlarda ise kiralar 10-15 bin bandında.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Geçen yılın verilerine göre, bin 775 okulda, 24 bin 394 öğretmen, 478 bin 315 öğrencinin eğitim gördüğü Diyarbakır’da 20223-24 eğitim yılı 11 Eylül’de başlayacak. Bazı sınıflarda, 4 Eylül’den itibaren öğrenciler okula kabul edilecek.

2 BİN ÖĞRETMEN ATANDI 

Amida Haber'den Gönül Morkoç'un aktardığına göre, Diyarbakır’da görev yapan 24 bin 394 öğretmene bu yıl yeni atama ile 2 bin öğretmen eklendi. Yeni atananların 1 Eylül’den itibaren Diyarbakır’a gelmesi gerekiyor. Çiçeği burnunda öğretmenleri Diyarbakır’da bekleyen en önemli sıkıntı, kiralık ev ve yüksek kiralar. Diyarbakır’da 80 metrekarelik, 3 odalı dairelerin kiraları 10-15 bin bandında.

'KONUT KRİZİ VAR'

Eğitim-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Zülküf Güneş, kentteki konut krizine dikkat çekti. Güneş, “Depremden dolayı 8 bine yakın bine ağır ve orta hasarlı olduğu için burada kalan yaklaşık 30 bin hane evsiz kaldı. Köy, ilçe yada konteynır kente gittiler. Okullar açılacak, köylerden dönüş başlayacak. Aldığımız bilgilere göre, Eylül ayına kadar 7 bin konut bitecek. Ama 30 bin hane var. 23 bin hanelik boşluk kalıyor” dedi.

'MAAŞIN TAMAMI KİRAYA' 

Kiraların Diyarbakır’da 10-15 binden başlayıp 35 bine kadar çıktığını belirten Güneş, “Yeni göreve başlayacak bir öğretmenin alacağı maaş 22-23 bin lira. 10-15 bin lira kira verirse, maaşının tamamını barınma ve faturalar için ödeyecek” dedi.

Güneş, devam eden Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerine katılan KESK’in öğretmenler için barınma talebine işaret ederek, şunları söyledi: ‘Öğretmenlere barınma, ulaşım ve beslenme desteği talebimiz var. Sadece öğretmenlere değil, öğrencilere de ulaşım ve beslenme desteğinin verilmesi gerekiyor.”

MEMUR-SEN: KİRA DESTEĞİ ŞART 

Memur-Sen Diyarbakır Temsilcisi Ramazan Tekdemir de, öğretmenler için kira desteğinin şart olduğunu söyledi. Mevcut öğretmen maaşı ile 10-15 bin lira kira ödemenin mümkün olmadığını belirten Tekdemir, “Diyarbakır’da 2 artı 1 dairenin fiyatı 15 bine dayanmış durumda. 22 bin lira bir öğretmen maaşı. Bu şartlarda öğretmenin geçinmesi mümkün değil. Piyasadaki hareketliliğe bağlı kalarak çalışanlara desteğinin verilmesi ve kira artışlarındaki kontrolsüzlüğün önüne geçilmesi gerekiyor.”