Diyarbakır gözaltılarına adliye önünde protesto: Bu esareti yıkacağız

Diyarbakır merkezli operasyonlara ilişkin Diyarbakır Adliyesi önünde toplanan Yeşil Sol Partililer, "Bu esareti yıkacağız" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 25 Nisan’da gerçekleşen operasyonlarda aralarında gazeteciler, avukatlar, sanatçılar ve siyasilerin olduğu 128 kişi gözaltına alındı.

Gözaltına alınanlardan 29'u tutuklandı, 30'u adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı, 5'i de savcılık ifadesi sonrası salıverildi. Operasyonları 'hukuksuz' ve 'siyasi soykırım' olarak değerlendiren Yeşil Sol Parti, Diyarbakır milletvekili adayları, eş sözcüler, eş başkanlar ve partililerin katılımıyla Diyarbakır Adliyesi önünde toplandı.

'KİRLİ OYUNLARINI BOZACAĞIZ'

Burada bir konuşma yapan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Eş Başkanı Gülistan Atasoy, "4 gündür birilerinin katlettiği hukuka rağmen inadına adaleti inşa edeceğiz" dedi.

Gözaltına alınanların serbest bırakılmasına yönelik çağrıda bulunan Atasoy, "Bundan önce kirli oyunlarını nasıl bozduysak bunu da bozacağız. Birilerinin huzuru kaçacaksa, bu huzuru kaçıracağız. 14 Mayıs yaklaştıkça birilerinin paçaları tutuşmuş, her zamanki gibi Kürtlere operasyon çekerek iktidarlarını uzatabileceklerini sanıyorlar. Yolun sonuna geldiniz. Yol yakınken varın yine gelin hukukun kurallarını uygulamak için gözaltındaki arkadaşlarımızı serbest bırakın. Tüm kurumlar, siyasal iktidarın direktifleriyle değil; etik, ahlaki kurallar çerçevesinde işlesin diyoruz. Faşizme karşı 14 Mayıs'ta demokrasinin, barışın, adaletin, özgürlüğün çığlığı her yerde duyulacak. Bu iktidar tarihte hak ettiği yere bizlerin iradesiyle gidecek" diye konuştu.

'YEŞİL SOL ŞARTİ, SİYASİ PARTİLERLE DEĞİL KURUMLARLA YARIŞIYOR'

Atasoy'un ardından söz alan Yeşil Sol Parti Diyarbakır 9. Sıra Milletvekili Adayı Avukat Mehmet Emin Aktar ise iktidarın yine seçimler yaklaşınca Kürtleri hedef aldığını söyledi.

Seçim sürecine gidilirken Yeşil Sol Parti'nin diğer siyasi partilerle değil kamu kurumlarıyla yarıştığını söyleyen Aktar, "Yeşil Sol Parti seçime giderken valilerle, hakimlerle, emniyet müdürleriyle mücadele ediyor siyasi partilerle değil. Siyasi partiler çekindikleri için bizimle karşılaşmak istemiyorlar" ifadelerini kullandı.

'OPERASYONLARDAN SONRA ÇALIŞMALARIMIZA KATILAN SAYISI ARTTI'

Diyarbakır merkezli operasyonların amacının 'Algı yaratmak ve toplumu korkutmak' olduğunu dile getiren Aktar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"4 gün önceki operasyonlardan sonra çalışmalarımıza katılan insan sayısı katlandı. Buradan çağrıda bulunuyoruz, hukuk size de gerekecek, bundan vazgeçin. Biz buradan hiç kaçmıyoruz. Utanacak, kaçınacak bir şeyimiz yok. Özgürlüğü, demokrasiyi tesis etmek için geliyoruz. Bu halk 14 Mayıs'ta gereken cevabı size verecek. Korkmuyoruz, vazgeçmiyoruz. Ne yaparsanız yapın, hepimizi içeri alırsanız alın, 14 Mayıs'ta bu esareti yıkacağız."