Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin 'zorunlu' bağışını açıkladı, plakası iptal edildi

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin T plakasını aktifleştirmek isteyenlerden 300 bin TL 'zorunlu' bağış aldığını açıklayan Orhan Karataş'ın T plakası iptal edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, ticari taksi plakası sahibi 528 kişiden, plakaların aktifleştirilmesi karşılığında 300 bin TL istedi. Belediyeyle görüşmeleri yürüten Diyarbakır T Plaka Hak Sahipleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (DİTHAK-DER) de her bir malikten makbuzsuz, bağış izni olmadan 20 bin TL topladı. 

Kendisinden 'bağış' adı altında toplamda 320 bin TL almasına tepki gösteren maliklerden Hüseyin Karataş'ın vekili Orhan Karataş, konuyla ilgili açıklama yaptığı için plakasının iptal edildiğini ileri sürdü. 

İPTAL GEREKÇESİ AÇIKLANMADI

Tigris'in haberine göre, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, T plakasını aktifleştirmek isteyenlerden 300 bin TL 'zorunlu' bağış aldı. Orhan Karataş, konuyu gündeme getirdiği için T plakasının iptal edildiğini iddia etti. Karataş, bağışın gönüllü değil zorunlu olduğunu belirterek T plaka için taksi duraklarının belirlenmesi 16 Kasım'da yapılan kura çekimine davet edilmediğini söyledi. Kuradan sonra belediyeye çağrıldıklarını ifade eden Karataş, istenilenleri yaptıklarını daha sonra medyaya konuyu anlattığını hatırlatarak, "Demeçten dolayı 'Biz senin ne plakanı ne de paranı veriyoruz' dediler. Bunu Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Bülent Civelek söyledi" dedi.

Bunun üzerine dilekçe ile belediyeye başvuran Karataş, kendisinden istenilen 300 bin TL bağışı yaptığını, plakasının aktifleştirilmesini istedi. Aradan geçen yasal sürenin ardından dilekçeyi yanıtlamak zorunda kalan belediye ise Karataş'ın 'şartları' yerine getirmediğini belirterek, plakasının aktifleştirilmeyeceğini aktardı. Ancak, dilekçede Karataş'ın hangi şartları yerine getirmediği belirtilmedi. Karataş'ı dilekçesine yanıt veren Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Vedat Göngür, yanıtında şu ifadeleri kullandı: "İlgi dilekçeniz ile adınıza terkin durumda kayıtlı olan 21 T 2055 sayılı plakanızı aktifleştirmek için Büyükşehir Belediyemize bağışta bulunduğunuzu belirtmektesiniz. 25.11.2022 tarih ve 2022/7-4 UKOME kararındaki şartları yerine getirmediğinizden, plakanız aktifleşmemiş olup, talep etmeniz halinde yapmış olduğunuz 300.000 TL (üç yüzbin) gönüllü bağış tarafınıza iade edilecektir. Bilgilerinize rica ederim."

Karataş, verilen gerekçesiz iptal kararının ardından belediye aleyhine dava açmaya hazırlanıyor.