Diyarbakır Barosu'ndan Esat Oktay Yıldıran açıklaması: İşkenceyi meşrulaştırmayın

1980 darbesinin işkenceci subaylarından Esat Oktay Yıldıran'ın adının İzmir'de bir okula verilmesine Diyarbakır Barosundan da tepki geldi. Baro, "Bu yanlıştan dönülsün" çağrısı yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İzmir'in Buca İlçesi Belenbaşı Köyü'nde bulunan Belenbaşı İlkokulu binasının yerine yapılan okula 12 Eylül Darbesi’nden sonra 1981-83 yılları arasında Diyarbakır E Tipi Askeri Cezaevi'nde 34 tutuklunun yaşamını yitirmesine neden olan yaygın işkence vakalarıyla bilinen Esat Oktay Yıldıran'ın isminin verilmesi üzerine bir tepki de Diyarbakır Barosu'ndan geldi.

'BU YANLIŞTAN DÖNÜLMESİNİ BEKLİYORUZ'

"İşkenceyi ve işkencecileri meşrulaştırmayın" başlığıyla yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

"İnsanlığa karşı işlediği suçlar tüm kamuoyu tarafından bilinen kişinin isminin bir ilkokula verilmesi, darbe dönemindeki korkunç ve sistematik işkence yöntemlerinin uygulandığı merkezlerden biri olan Diyarbakır Cezaevinin müzeye dönüştürülmesine yönelik yürütülen çalışmaların samimiyetini de haklı olarak sorgulatmaktadır. 

Diyarbakır Barosu olarak, insanlığa karşı işlenen suçların asli faili olan bir kişinin isminin ilkokula verilmesini, toplumsal hafızanın yitimi olarak görüyor ve bir an önce bu yanlıştan dönülmesini bekliyoruz. (HABER MERKEZİ)