DİSK'ten ‘EYT’de zorunlu emekliliğe’ karşı çağrı: Düzenlemeyi derhal değiştirin

DİSK, EYT düzenlemesiyle 2017'de kadroya geçen kamu işçilerinin zorunlu emekli edileceğini ve çok ciddi bir gelir kaybına uğrayacaklarını belirterek ilgili maddenin değiştirilmesini istedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesiyle 2017 yılında kadroya geçen kamu işçilerinin zorunlu emekli edilmesinin gündeme gelmesini İstanbul’da Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'nin önünde protesto etti.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Çalışma Bakanlığı’nı ve siyasi iktidarı, bu Anayasa’ya aykırı maddeyi derhal değiştirmeye ve zorunlu emeklilik uygulamasını kaldırmaya, emekliliği herkes açısından gönüllü bir tercih olarak tanımlamaya çağırıyoruz. Eğer zorunlu emeklilik kaldırılmazsa bu yasayla birlikte binlerce işçi arkadaşımız emekliye ayrılacak isteği dışında ve böylelikle de çok ciddi bir gelir kaybına uğrayacak” dedi.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, yıllarca taşerona karşı mücadele verdiklerini söyledi. “’Hem sağlıkta hem bütün iş kollarında taşeron çalıştırmayı bu topraklardan sileceğiz’ diyerek bir mücadele verdik ve ardından 2017 Aralık ayında bir kanun hükmünde kararnameyle taşeronda çalışan işçilerin kadroya geçirildiği söylendi ama o kanun hükmünde kararname düzenlemesi o kadar kapalı kapılar arkasında işçilerin, sendikaların görüşü dahi alınmadan yapıldı ki, o kanun hükmünde kararnamenin, o düzenlemenin olumsuz sonuçlarını, hak kayıplarını yıllardır düzeltmeye çalışıyoruz” diyen Çerkezoğlu, şöyle konuştu:

“Yine hepimizin bildiği gibi 1999 yılında, o büyük depremin tozu dumanı arasında ‘Sosyal Güvenlik Reformu’ denilerek emeklilikle ilgili bir düzenleme yapıldı. 1999 yılında yapılan düzenlemeyle deyim yerindeyse oyunun kuralı sonradan değiştiği için emeklilikte yaşa takılanlar mağduriyeti ortaya çıktı. Yıllardır bu EYT mağduriyetini ortadan kaldırmak için hem sendikalar olarak hem de EYT dernekleri olarak bir mücadele veriyoruz. Bugün hükümet, seçime gidilen bu süreçte EYT düzenlemesi yapacağını duyurdu. Yine aynı şekilde, tıpkı 2017’deki taşeron düzenlemesi gibi EYT ile ilgili yapacakları yasal düzenlemeyi de kapalı kapılar arkasında ‘Ben yaptım, oldu’ diyerek gerçekleştirmeye hazırlanıyorlar. Yine birçok sorunla bizleri karşı karşıya bırakacaklar.

DERHAL EYT MAĞDURİYETİNE SON VERİLMELİDİR: Emekli olmak, bu ülkede belli bir süre çalışma süresini tamamladıktan sonra emekli olmak ve emekli olduktan sonra da son nefesimize kadar insanca yaşayacağımız bir ücret ve başta sağlık hakkı olmak üzere sosyal haklara sahip olmak, hepimiz açısından temel bir yurttaşlık hakkıdır. Devletin de bunu sağlamak görevidir, sorumluluğudur. O nedenle derhal bu EYT mağduriyetine son verilmelidir. Yapılacak olan EYT düzenlemesi, bundan 5 yıl önce bu düzenlemeyle 696 sayılı KHK ile kadroya geçirildiği söylenen işçi arkadaşlarımız için yeni mağduriyetler ortaya koyacak. 696 sayılı KHK’da, tüm arkadaşlarımızın tüm haklarından feragat etmeleri ve aynı zamanda bir zorunlu emeklilik dayatması da getirildi. Geçici 23. maddede emeklilik süresi dolanların zorunlu olarak hiçbir isteğe bağlı olmadan emekliye ayrılması bu yasal düzenlemeyle getirildi. O günden bugüne hastanelerde, belediyelerde, diğer bütün kamu kuruluşlarında yüzlerce işçi arkadaşımız zorunlu olarak emekliliğe sevk edildi.

BİNLERCE İŞÇİ ÇOK CİDDİ BİR GELİR KAYBINA UĞRAYACAK: Şimdi de EYT düzenlemesiyle ilgili bu zorunlu emeklilik kaldırılmazsa yüz binlerce işçi arkadaşımız, binlerce işçi arkadaşımız zorunlu olarak emekliye ayrılmak durumunda kalacak. Her şeyden önce burada yazdığımız gibi, ‘Zorunlu emeklilik Anayasa’ya aykırıdır’. Bu düzenleme bir KHK ile yapıldığı için Anayasa Mahkemesi’ne de götüremedik ve hâlen yürürlükte. Şu an yapılacak olan bu düzenlemeyle beraber, zorunlu emeklilik uygulamasının mutlaka kaldırılması gerektiğini söylüyoruz. Çalışma Bakanlığı’nı ve siyasi iktidarı, bu Anayasa’ya aykırı maddeyi derhal değiştirmeye ve zorunlu emeklilik uygulamasını kaldırmaya, emekliliği herkes açısından gönüllü bir tercih olarak tanımlamaya çağırıyoruz. Eğer zorunlu emeklilik kaldırılmazsa bu yasayla birlikte binlerce işçi arkadaşımız emekliye ayrılacak isteği dışında ve böylelikle de çok ciddi bir gelir kaybına uğrayacak.

BU YÜKSEK ENFLASYONDA, BİNLERCE İŞÇİ VE AİLESİ AÇLIĞA MAHKÛM EDİLECEK: Çünkü yine hepimizin bildiği gibi, 2008 yılında yapılan düzenlemeyle emekli aylıklarının bağlama sistemi değişti. Aylık bağlama oranları düşürüldü. Emekli aylıklarının alt sınırı kaldırıldı ve emekli aylıklarının büyümeden, milli gelir artışından emeklilerin aldığı pay yüzde 100’den yüzde 30’a geriledi. O nedenle sistematik bir biçimde emekli aylıkları bugün asgari ücretin bile altına gerilemiş durumda. Eğer bu zorunlu emeklilik uygulaması kaldırılmazsa EYT düzenlemesiyle beraber binlerce işçi arkadaşımız mecburen emekli olacak ve aldıkları aylıklar, şu an aldıkları bu düşük aylıkların, açlık sınırının bile altındaki ücretlerin de yarısına düşecek. Bu yüksek enflasyonda, bu yoksullukta, bu geçim derdinde binlerce işçinin ve ailesinin açlığa mahkûm edilmesi demektir bu. O nedenle hemen, derhal bu Anayasa’ya aykırı olan zorunlu emeklilik uygulamasını kaldırmaya çağırıyoruz iktidarı.

EMEKLİLİK GÖNÜLLÜ BİR HAK OLARAK TANINMALI: EYT düzenlemesi hemen çıkartılsın. EYT mağduriyeti sona ersin. Zorunlu emeklilik uygulaması kaldırılsın. Emekli aylıkları insanca yaşayacak bir düzeye yükseltilsin. En düşük emekli aylığı en azından asgari ücret düzeyine yükseltilsin, diyoruz. Bir de bu 696 sayılı KHK ile kadroya geçirilmeyen, hâlâ hastanelerde, yemekhanede, laboratuvarda, görüntülemede taşerondan çalışan işçi arkadaşlarımızın, belediyelerde ‘Kadro verdik’ dedikleri ama hâlâ belediye şirket işçisi olarak çalışan on binlerce işçi kardeşimizin kadrolu, güvenceli çalışma hakkı derhal verilmelidir, diyoruz. Tüm taşeron işçilere amasız, fakatsız, hiçbir gerekçe olmaksızın kadro verilmesi ve taşeron çalıştırmanın son bulması için mücadele veriyoruz. Bugün de burada, emekliliğin bir hak olduğunu ve bir gönüllü tercih olduğunu hatırlatıyor, EYT mağduriyetine son verilmesi ve zorunlu emeklilik uygulamasıyla binlerce işçi kardeşimizin istemediği hâlde emekli olarak açlığa mahkûm edilmesine yol açacak olan bu düzenlemenin derhal iptal edilmesini ve emekliliğin gönüllü bir hak olarak tanınması gerektiğini ifade ediyoruz.

EMEĞİN TÜRKİYE’SİNİ HEP BİRLİKTE KURACAĞIZ: Buradan son kez bu ülkede yaşayan, bu ülkenin dört bir yanında bütün iş kollarında, hastanelerden belediyelere, fabrikalardan atölyelere, alışveriş merkezlerinden plazalara kadar Türkiye’nin dört bir yanındaki iş yerlerinde çalışan ve bu ülkenin tüm değerlerini üreten işçi sınıfı olarak yaşadığımız her türlü haksızlığa ve hukuksuzluğa karşı yan yana, omuz omuza mücadeleyi yükselteceğimizi bir kez daha ifade ediyoruz. Tüm iş yerlerinde çalışan işçi kardeşlerimizi de sendikalı olmaya, DİSK’li olmaya ve DİSK’e bağlı sendikaların çatısı altında bu insanca yaşam mücadelesine omuz vermeye çağırıyoruz. Hep birlikte inanıyoruz, biliyoruz ki, bu ülkede, bu topraklarda eşitlik, özgürlük, adalet, barış ve kardeşlik içinde yaşayacağımız, ürettiğimiz değeri hakça paylaşacağımız adaletli bir sistemi, emeğin Türkiye’sini hep birlikte kuracağız diyorum.” (EKONOMİ SERVİSİ)