Dışişleri Bakanlığı'ndan seçim gözlemcilerine eleştiri: 'Tarafgir yorumlar'

Dışişleri Bakanlığı, uluslararası seçim gözlemcilerinin raporuna ilişkin, "Bağımsız ve tarafsız gözlem ilkeleriyle bağdaşmayan siyasi içerikli, itham edici bazı ifadeler üzüntüyle karşılanmıştı" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'deki 14 Mayıs Cumhurbaşkanı ve 28'inci Dönem Milletvekili seçimlerini izlemek üzere Türkiye'ye gelen uluslararası seçim gözlem misyonlarının ön bulguları hakkında yazılı bir açıklama yaptı.

Seçimlerden sonra Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi (ODIHR) Seçim Gözlem Misyonu ile AGİTPA ve AKPM gözlemcilerinin oluşturduğu Uluslararası Gözlem Misyonu'nun seçim sürecine dair tespitlerini paylaştığı bir basın toplantısı düzenlediğini hatırlatan Dışişleri Bakanlığı, açıklanan rapordaki' siyasi içerikli ve itham edici bazı ifadelerin üzüntüyle karşılandığını' belirtti.

'MİSYONLARIN GÜVENİLİRLİĞİNE ZARAR VERİR'

Bakanlığın resmi internet sitesinde yayınlanan açıklamada seçim sürecine dair tespitlerin yer aldığı “İlk Bulgular ve Sonuçlar Raporu”na ilişkin olarak, "Raporda seçim sürecinin dışına çıkan, bağımsız ve tarafsız gözlem ilkeleriyle bağdaşmayan siyasi içerikli ve itham edici bazı ifadeler üzüntüyle karşılanmıştır. Siyasi analizlerin ve tarafgir yorumların AGİT seçim gözlem misyonlarının güvenilirliğine zarar vereceği unutulmamalıdır" ifadelerine yer verildi.

Seçim sürecine ve uluslararası gözlemcilere ilişkin de bilgi paylaşan Bakanlık, Türkiye'nin daveti üzerine Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerini toplam 489 uluslararası seçim gözlemcisinin izlediğini hatırlatarak, "Uluslararası gözlemciler ülkemizdeki seçimlerin sandık güvenliğinin sağlandığı, şeffaf, serbest, çoğulcu, adil ve uluslararası standartlara uygun olarak gerçekleştiğini çeşitli açıklamalarıyla teyit etmişlerdir" dedi.

Ne olmuştu?

AGİT Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Bürosu (DKİHB), AGİT Parlamenter Asamblesi (AGİT PA) ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nin (PACE) ortak gözlem misyonu üyeleri, seçimin ilk turunun ardından gözlem faaliyetlerine ilişkin Ankara’da bir basın toplantısı düzenledi. Uluslararası gözlemciler, seçim sürecinde adaylar ve partiler arasında adil bir kampanya ortamı ve eşitlik olmadığını ancak rekabetin bulunduğunu belirtti. Heyet üyelerinin seçime dair ilk değerlendirmelerinde şu eleştiriler de yer aldı:

"Mevcut cumhurbaşkanı ve iktidar partileri haksız bir avantajdan fayda sağlamıştır. Temel toplanma, örgütlenme ve ifade özgürlüklerine yönelik devam eden kısıtlamalar, bazı muhalif siyasetçi ve partiler ile sivil toplum ve medyanın seçim sürecine katılımını engellemiştir." (DIŞ HABERLER)