AB'den Türkiye'ye 'seçim' çağrısı: Eksiklikler giderilsin

Uluslararası gözlemcilerin seçim tespitlerine değinen Josep Borrel, "Türk yetkililerini tespit edilen eksiklikleri gidermeye çağırıyoruz” açıklamasında bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, 14 Mayıs’ta düzenlenen seçimlere ilişkin uluslararası gözlemcilerin tespitlerine değindi. Borrell, Türkiye’yi seçim sürecinde tespit edilen eksiklikleri gidermeye çağırdı.

“AGİT Uluslararası Seçim Gözlem Misyonu ve AB Konseyi’nin ön bulgularını ve sonuçlarını dikkate alıyoruz ve Türk yetkililerini tespit edilen eksiklikleri gidermeye çağırıyoruz” ifadelerini kullanan AB yetkilisi, “AB, eşit şartlara sahip bir ortamda şeffaf, kapsayıcı ve güvenilir seçimlere olan ihtiyaca en üst düzeyde önem veriyor” dedi.

GÖZLEMCİLER ‘EŞİTLİK YOKTU’ DEDİ

14 Mayıs seçimlerini takip etmek için Türkiye’de bulunan uluslararası gözlemciler, seçim sürecinde adaylar ve partiler arasında adil bir kampanya ortamı ve eşitlik olmamasına rağmen rekabetin bulunduğunu belirterek, ikinci tur seçimler için de gözlem faaliyetlerini sürdüreceklerini belirtmişti. 

AGİT Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Bürosu (DKİHB), AGİT Parlamenter Asamblesi (AGİT PA) ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nin (AKPM) ortak gözlem misyonu üyelerinin basın toplantısında, AKPM Heyet Başkanı Frank Schwabe "Türkiye demokratik bir seçimin temel ilkelerini yerine getirmiyor" demişti. 

Muhalefetteki ikinci büyük parti olan HDP’yi kapatmaya yönelik devam eden davalar dahil olmak üzere bir dizi adli süreçle muhalif partilere ve siyasilere baskı uygulandığını belirten heyet üyeleri, aynı zamanda kadın temsili açısından da bu seçimlerde partilerin iyi bir sınav vermediğini kaydetmişti. (DIŞ HABERLER)