Dışişleri Bakanlığı: Japonya'nın PKK'yi terör listesinden çıkarması teknik hata

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Japonya'nın PKK'yi terör örgütü listesinden çıkarmasının 'teknik düzenleme'den kaynaklandığını, listenin daha sonra silindiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA – CHP Milletvekili Yunus Emre, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'a Japonya'nın PKK'yi terör örgütü listesinden çıkardığına yönelik iddiaları sordu.

Emre'nin hazırladığı soru önergesinde Japonya Kamu Güvenliği ve İstihbarat Teşkilatı (PSIA)'nın “Uluslararası Terörizm El Kitabı" raporundaki listede PKK'nin yer almadığına dair haberler hatırlatıldı. Emre, Fidan'a bu haberlerin doğru olup olmadığını ve Japonya makamları ile bu konuda görüşme yapılıp yapılmadığını sordu.

JAPONYA'NIN PKK'Yİ TERÖR LİSTESİNDEN ÇIKARMASI TEKNİK HATA

Önergeye yanıt veren Bakan Fidan, PKK'nin terör listesinde olmamasına ilişkin haberlerle ilgili Japon makamları nezdinde girişimlerde bulunulduğunu belirtti. Basına yansıyan haberlerin, yalnızca PKK’yi değil başka örgütleri de ilgilendiren teknik bir düzenlemeden kaynaklandığının anlaşıldığını ifade eden Fidan, “Japon makamları, Japonya hükümetinin PKK'yı 2002 yılından bu yana 'malvarlığı dondurulması gereken örgütler' arasında tutmaya devam ettiğini, Japonya'da halen 'yaptırımlara tabi olan uluslararası terör örgütleri' arasında yer alan PKK tarafından gerçekleştirilen terör eylemlerinin Japon hükümetince kınandığını, Japon hükümetinin PKK'ya ilişkin tutumunda herhangi bir değişiklik olmadığını en üst düzeyde teyit etmişlerdir” ifadelerini kullandı.

'BAŞLICA ULUSLARARASI TERÖR ÖRGÜTLERİ' LİSTESİ SİLİNDİ

Konunun anlaşılmasının ardından Japonya'nın Ankara Büyükelçiliğinin internet sitesinde duyuru yapıldığını belirten Fidan, PSIA'nin internet sitesinde de güncelleme yapıldığını belirtti ve “2023 yılı için yayımlanan 'başlıca uluslararası terör örgütleri' listesinin, Japonya'nın tutumu hakkında çeşitli yanlış anlaşılmalara yol açmasından dolayı silindiği kaydedilmiştir” dedi.